crakersiak odpowiedział w temacie: Re: nowa protezy
wedlug mnie stopa vari flex jest za droga na swoja jakos chodzilem na bardzo podobnej tylko ze kosztowala ona 2.5 tys a system ten sam a oryginalny vari flex kosztuje 8 tys chyba wiec nie oplaca sie przeplacac mam znajomego co chodzil na jednej i drugiej mowil ze nie czuc roznicy tylko w portfelu czuc dlatego sam latalem na tej tanszej pozdrawiam
smakosz odpowiedział w temacie: Variflex kontra Ceterus
Witam cię Aniu. To co napisałaś o sobie i wnioskując z nica jesteś młodą osobą wymagasz solidnej i dynamicznej stopy która nie powinna cię w żadnym stopniu ograniczać a pomagać w codziennym życiu. Pytając się o w/w stopy mogę kilka rzeczy podpowiedzieć i na co należy zwrócić uwagę. Stopa Ceterus bardzo ciekawe rozwiązanie ponieważ mamy połączenie stopy z włókna węglowego i amortyzatora pochłaniającego przeciążenia pionowe oraz umożliwiający rotację do wewnątrz lub zewnątrz bez konieczności odrywania stopy od podłoża. Stopa dynamiczna z bardzo dobrym zwrotem energii wspomagająca odbicie od podłoża z trzy letnią gwarancją. Jedynym ograniczeniem dla niektórych użytkowników to wysokość całej stopy gdzie przy twoim poziomie amputacji istotna sprawa - około 15 cm - nie mam pojęcia czy masz odpowiednią długość kikuta. Variflex evo stopa dynamiczna i o większym zwrocie energii dodatkowo system EVO dostarcza w każdym momencie kontaktu z podłożem, użytkownik otrzymuje większą stabilność i płynność w momencie przejścia z pięty na palce. Dodatkowo Vari flex występuje w dwóch wysokościach gdzie można dobrać do danego miejsca, dystansu pomiędzy kikutem a podłożem. Gwarancja także trzy lata.
Jeżeli będzie możliwość to przed zakupem sugeruję wypróbowanie dwa w/w rodzaje stóp i sama będziesz mogła organoleptycznie stwierdzić co ci odpowiada.
Na koniec mojego długiego wpisu to możesz zastanowić się również nad stopą Elation ,która daje możliwość regulacji wysokości obcasa od 0 d0 5 cm (możesz zmieniać buty od balerinek do szpilek) co dla kobiet a nią przecież jesteś istotna sprawa.
pozdrawiam i powodzenia życzę
aneczka37 odpowiedział w temacie: Re: nowa protezy
Witajcie
Za pare dni robie nowe protezy.Jestem po amputacji obu konczyn dolnych podudzia(mam swoje kolana) .Czytałam sporo o stopach CETERUS LP.Czy ktos wyprobował te stopy firmy Ossur?Zastanawiam sie ktora wybrać Vari Flex EVO czy ta pierwszą? Proszę O poradę.
Chciałabym nadmienic ze prowadze bardzo aktywny tryb zycia, chodze po gorach i jezdze na rowerze, nosze ciezkie zakupy.Moja waga to 70 kg przy zwroscie 168.
Prosze o pomoc?
No juz raz napisałeś, więc po co się powtarzasz? Kupno używanej przez inną osobę protezy to kiepski pomysł.Nie polecam bez względu jak rewelacyjna mogłaby być cena?