Ania21 odpowiedział w temacie: Re: prysznic a proteza
Nigdy nie brałam prysznica w protezie: podstawa to dobre zabezpieczenia w łazience które mogą uchronić przed upadkiem, typu: ręcznik pod ręką, mata antyposliźgowa, uchwyty, klapki.
Piotrek odpowiedział w temacie: Re: prysznic a proteza
Witaj Justynak!!
Pod prysznic uważam podobnie jak lidi:
Kule, klapek na kończynę, mata antypoślizgowa (jak są jeszcze poręcze lub siedzisko to już super) należy zwrócić uwagę, aby mieć w zasięgu ręki ręcznik itp., gdyż dalekie sięganie czy też szybkie krótkie przemieszczenie może być przyczyną niefortunnego upadku.
lidi odpowiedział w temacie: Re: prysznic a proteza
Ja już ...dzieści lat chodzę na protezie , ale na poślizgi nie ma mocnych. Pod prysznic mata antypoślizgowa , albo klapki. Dobrze jak są poręcze, bo wtedy równowagę łatwiej utrzymać, a i w czasie poślizgu zdążysz się złapać. Nigdy w protezie nie wchodziłam pod prysznic. Nawet jak miałam takie protezy bez plastyki. Kikut też myjesz.
piotr33 odpowiedział w temacie: Re: prysznic a proteza
Wiesz jak masz c-lega to nie bardzo bo zwarcie w elektronice zrobisz:) ale zwykła nie przeszkadza , chociaz wygodniej jednak bez...bez protezy to 2 kule i juz , tylko w łazience uważaj bo mnie osobiscie kilka razy sie zdarzyło ,że mi kule sie rozjechaly i skończyło sie siniakami...ale ja mam dopiero 8 miesięcy amputowane udo ...tak że poślizgi przedemna , pozdrawiam
Czy można w protezie brać prysznic?. Jak sobie radzić bez protezy?.Wiem, ze są to drobiazgi, ale dla osoby takiej jak ja która niedawno straciła podudzie wszystko wydaję sie być problematyczne.