piotr33 odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja po amputacji uda i podudzia
ja tez nie byłem u żadnego rechabilitanta , i jakos sobie daje rade , na marnej protezie , na której nie powinno sie chodzic aby nie zepsuc całkiem kregosłupa , normalnie pracuje...
lechucure odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja po amputacji uda i podudzia
Po roku pewnie nie masz mięśni na nogach, musisz je wzmocnić żeby chodzić, oprócz rehabilitacji możesz sam poćwiczyć w domu. Nawet na leżąco możesz założyć protezy i unosić nogi góra dół, spróbuj robić po parę kroków, na początku z kulami a potem już bez. Ja po wypadku nie byłem nigdzie na rehabilitacji, wszystko wyćwiczyłem sam, wystarczy mocno chcieć i wszystko da się zrobić, małymi kroczkami do przodu. Jest ciężko ale jak tylko będziesz chciał chodzić na pewno dasz radę. Powodzenia.
piotr33 odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja po amputacji uda i podudzia
to niełatwe chyba jest ...ja na jednej nauczyłem sie w 1 dzien w sumie ....ale na 1...nie na dwóch. Był taki pilot sir Douglas Bader , w czasie 2 wojny latał , as RAF-u, miał 2 protezy ...wiec mozna dobrze chodzic...nie było ani dobrych protez ani rechabilitantów , sam sie nauczył .
ula8200 odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja po amputacji uda i podudzia
Witam, rozumiem, że protezy masz, a nie potrafisz się nimi posługiwać. Proponuję iść do lekarza 1- szego kontaktu i wziąć skierowanie do lekarza rehabilitanta. On zleci Ci ćwiczenia i zabiegi zsespecjalistami, którzy pomogą Ci nauczyć się chodzić. Niestety realia mamy takie, że ludzi po amputacjach zostawia się samym sobie, strasznie to przykre. Postaraj się może o jakieś sanatorium, ze wskazaniem na rehabilitację i naukę chodzenia w protezach.Życzę powodzenia i wytrwałości.