Witam!
Również jestem po amputacji powyżej kolana! Po bolesnych doświadczeniach z paroma firmami mogę polecić pracownię ortopedyczną Mark Protetik z Konstancina
Z cierpliwością i życzliwością umożliwiono mi wypróbowanie kolan, stóp i łączników/amortyzatorów wielu największych firm w procesie komponowania mojej ulubionej protezy w bardzo konkurencyjnych cenach.
Przy czym, i to już jest mój wniosek poparty na szczęście już dawnymi doświadczeniami z innej, niepolecanej firmy: najważniejszym elementem protezy jest lej! Można mieć doskonałe komponenty i przez kiepski lej być ruchowo całkowicie ograniczonym. Przy dobrym leju nawet na "zwykłych" częściach można mieć wolność porównywalną z posiadania zdrowej kończyny
Amputację przeszedłem około 13 lat temu. Przez kilka lat spędzonych w innej firmie miałem dobrą protezę i parę razy musiałem wymieniać lej z powodu procesu chudnięcia. Gdy lej był wykonany lepiej, chodzenie było trudne i męczące ale myślałem, że tak to po prostu działa, byłem zacięty i nawet dość dużo chodziłem. Gdy lej wychodził gorzej chodzenie stawało się wyczerpujące, nieprawidłowe przenoszone obciążenie uszkadzało staw kolanowy w protezie a lej powodował rozerwanie w pachwinie, przykurcz w biodrze oraz przeciążenie kręgosłupa... ale ponieważ proteza była opłacona i wykonana to nie było mowy o poprawkach bo ponoć były niemożliwe...
W akcie rozpaczy zmieniłem zakład na obecny Mark Protetik i była to moja najlepsza decyzja. Ceny okazały się niższe, wybór części większy a co najważniejsze: mój problem braku nogi spotkał się z uwagą, cierpliwością i życzliwością od profesjonalistów nie tylko wykwalifikowanych ale i na prawdę utalentowanych. Pierwszy lej został wykonany z uwzględnieniem moich uwag i obaw - okazało się, że chodzenie może być łatwe na nawet przyjemne a drobne poprawki są możliwie nawet po wykonaniu leja!! Żadnych obtarć, żadnego bólu pleców i sprawne chodzenie po 16 godzin dziennie
.
Ze względu na znaczną redukcją masy po 3 latach musiałem zmienić lej. W obecnym jestem w stanie bez ograniczeń chodzić nawet biegać na krótkich odcinkach
Serdecznie Polecam!