janelady,
zadalas bardzo ciekawe pytanie, na ktore ... nie ma jednoznacznej odpowiedzi
Sam jestem „obojnakiem” (nie w znaczeniu plciowym, w znaczeniu amputacji), mam amputowana noge na wysokosci srodka knykciow kolanowych. Nie jestem wiec „wyluskany” (kosc udowa jest przecieta), a jednoczesnie nie jest mozliwe u mnie klasyczne zaprotezowanie powyzej kolana (kikut nie zweza sie konicznie w dol, przypomina troche maczuge jak przy wyluskaniu).
Na Twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi i obaj lekarze ... maja racje poniewaz:
- zaprotezowanie dlugiego kikuta obcietego powyzej kolana jest znacznie latwiejsze, rowniez wybor elementow protezowych (kolan protezowych, stop, adapterow) jest duzo wiekszy.
- dobre zaprotezowanie wyluskania w kolanie jest o wiele trudniejsze, rownierz wybor elementow protezy jest mocno ograniczony. Poza tym optyczno-kosmetyczne dostosowanie do prawdziwej nogi jest raczej niemozliwe (kolano bedzie zawsze nizej niz prawdziwe kolano).
Kazdy dodatkowo zachowany centymetr kikuta pozwoli Ci na lepsze kontrolowanie protezy. Wyluskanie zmniejsza (ale ich nie eliminuje) tez szanse na bole poamputacyjne kikuta. Daje tez szanse (nie od razu) na tuleje, ktora nie wymaga ani trzpienia, ani podcisnienia – dobrze dopasowana trzyma sie zwezeniem nad knykciami kolana. Poza tym wyluskanie pozwala na poruszanie sie (bez protezy) na kolanach – wazne tylko w razie naglego pozaru i przydatne (to zalezy od upodoban) przy seksie
Wymaga bardzo dobrego oprotezowania, a co za tym idzie naprawde dobrego protetyka.
Dobrze oprotezowac Cie powyzej kolana bedzie mogl natomiast prawie kazdy protetyk. Jezeli chcesz miec powloke kosmetyczna przypominajaca noge, amputacja powyzej kolana jest lepsza. Wybor elementow protezowych (stopy, kolana, ewentualne adaptery np. do przekrecania kolana, doboru butow o roznych wysoakosciach obcasa) tez jest duzo wiekszy przy amputacji powyzej kolana.
Boze Narodzenie - to jeszcze pol roku. Tak, mozesz wierzyc, za pol roku w obu przypadkach bedziesz mogla juz chodzic na protezie
Polscy lekarze, niemieccy lekarze – ilu lekarzy, tyle zdan. Nie wiem gdzie zasiegalas konsultacji. W Niemczech jest kilka klinik i protezowni, ktore moglbym Ci polecic z czystym sumieniem. Zwlaszcza jedna klinika uwazana jest (podpisuje sie pod tym bez zanego „ale”) za najlepsza w europie pod wzgledem amputacji, jak i protetytyki.
To zapewne nie interesuje wiekszosci forumowiczow, poza tym mogloby byc uznane za reklame. Jezeli Cie interesuje, napisz prywatna wiadomosc.
Pozdrawiam. maciek