jmwojt odpowiedział w temacie: Re: Ciepłe dni i problemy z puchnięciem nogi....
magdalenkagk, piotrek ma rację przy zaburzonym przez amputację obiegiem krwi należy w ciagu dnia znaleść trochę czasu na relaks , zdejmować protezę zimny okład noga do góry kawa czy cherbata przyjemne towarzystwo i efekt zapewniony.Nawet ludzie nie mający naszych problemów tez maja podobne przypadki. Pozdrawiam jan
Piotrek odpowiedział w temacie: Re: Ciepłe dni i problemy z puchnięciem nogi....
Witam
W moim przypadku gdy miałem podobny przypadek latem, domowymi metodami zdejmowałem protezę, myłem kikut, robiłem delikatny zimny okład i następnie odpoczywałem z lekko uniesionym kikutem (zrolowany koc itp.)
Pozdrawiam
magdalenkagk stworzył temat: Ciepłe dni i problemy z puchnięciem nogi....
Witam, przeglądałam tematy i takiego chyba tu jeszcze nie było, dlatego pytam.
A więc robi się powolutku ciepło i moja noga źle reaguje na tą temperaturę. Po kilku godzinach chodzenia w protezie noga mi puchnie, staje się obolała i bardzo gorąca w dotyku. Zaczęłam zmieniać częściej pończochy i to troche pomaga. Ale to za mało. No więc może są jakieś sposoby albo zabiegi pielęgnacyjne żeby tak się nie działo. I co powinnam robić jak już wracam do domu po całym dniu a noga bardzo boli i jest spuchnięta? Zimne okłady kremy?
Pozdrawiam, i liczę na podzielenie się doświadczeniem:).