oldboy odpowiedział w temacie: Re: KIEDY STAŁA PROTEZA
Mam ten sam problem.Nie wiem kiedy się starać o stałą protezę.Mam od 2 tygodni drugi lej ,w pierwszym zakładałem 3 skarpety,jak teraz mam długo chodzić i na co zwracać uwagę w protezie stałej.Czy jest szansa że będę chodził bez kul.Mam 60 lat ale jestem uparty i raczej aktywny.Mam protezę udową. Z góry dziękuje za dobre rady.Jestem pierwszy raz na forum.Wczoraj dopiero się zarejestrowałem. :roll:
Rafał odpowiedział w temacie: Re: KIEDY STAŁA PROTEZA
Witam,ja na moim przykładzie mogę powiedzieć,że 14-miesięcy mam protezę tymczasową i przez ten czas mam już trzeci odlew kikuta i za każdym razem był wyklejany.Gdy był za "duży"to łapałem powietrze i nie szło chodzić.Nie ma sensu zakładać więcej skarpet,bo to powoduje dyskomfort,którego i tak nie brakuje w życiu codziennym.Zapytaj protetyka o stałą protezę i nie tylko względy finansowe są ważne,bo po co ją już mieć nie w pełni móc z niej korzystać.Pewnych etapów nie przeskoczymy nawet na najlepszej protezie,myślę tu o nauce chodzenia.
maciek odpowiedział w temacie: Re: KIEDY STAŁA PROTEZA
dlaczego wasze informacje są takie niepełne ja nic z tego nie rozumiem o jaką naprawę chodzi
Agat, kazdy probuje odpowiedziec Ci w miare mozliwosci i adekwatnie do ... Twoich pytan.
A te sa nieprecyzyjne. Mylisz rozne pojecia - proteza, liner, lej protezowy...
To nic zlego.
Kazdy z nas kiedys zaczynal. Sprobuj moze najpierw sprecyzowac nurtujace Cie problmy. Im precyzyjniesz zapytasz, tym zrozumialsze beda odpowiedzi.
A jezeli nie znasz niektorych pojec - nie szkodzi. Ale odpowiadajacy musza to wiedziec, zeby odpowiednio wytlumaczyc.
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: KIEDY STAŁA PROTEZA
agat,tak naprawdę wymiana leja ,gdy zakładasz 4 skarpetki powinna być wykonana,ale powinieneś to skonsultować z ortopedą terapeutą i protetykiem.Oni własciwie powinni określić czy w twojej sytuacji możesz już .wykonywać stałe protezy(jest to spory wydatek-o wiele taniej jest wymienic lej w protezie tymczasowej niż wymieniac stałą protezę).Pozdrawiam jan