Poradniki do pobrania

wYMIARY KIKUTA

Więcej
2008/12/12 18:18 #7 przez jmwojt
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: wYMIARY KIKUTA
rober, szkoda,że nie udało ci się przestać palić.może kiedyś.nie jestem specjalistą ale wydaje mi się,że trzeba bandazować.ja nadal na noc zakładam jak nie bandaz to przynajmniej pończochę uciskową.ale to tylko moje odczucie nie poparte zadnym naukowym stwierdzeniem,więc trzeba lekarza zapytać,pamiętasz konstancin,każdy musiał bandazować.pozdrawiam jan :-|

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/12/12 15:42 #8 przez rober
rober odpowiedział w temacie: Re: wYMIARY KIKUTA
Witam. Co do palenia to niestety nadal pale. Przytylem chyba tylko z braku ruchu. Aura teraz nie dopisuje i prawie caly dzien siedze w domu. Wprotezie spedzam okolo 7-8 godzin. Piotrze tez mam lej na podcisnienie i wlasnie proteza opiera sie na obwodzie kikuta. Mam jesze proteze udową, tymczasowa a amputacja nastapila z powodu wypadku. Mam jeszcze jedno pytanie czy juz do konca zycia trzeba bandarzowac kikuta? :-)

Pozdrawiam Robert

Więcej
2008/12/10 14:05 #9 przez Piotrek
Piotrek odpowiedział w temacie: Re: wYMIARY KIKUTA
Witaj Rober
Doświadczyłem także takiego zjawiska :-). U mnie doszło do tego szczególnie po przejściu z systemu zawieszenia pasa śląskiego na system podciśnieniowy. Nauczyłem napinać mięśnie kikuta no i po bardzo krótkim okresie musiałem zmienić lej ponieważ oparcie protezy nie było na guzie kulszowym tylko na obwodzie kikuta co powodowało powstawanie jego zniekształceń :-/ .
Znaczny wzrost masy ciała odczuwa zapewne także i kikut ;-)
Jesteś krótko po amputacji. Jak długo chodzisz na protezie?
Pozdrawiam :-)

Więcej
2008/12/10 13:07 #10 przez jmwojt
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: wYMIARY KIKUTA
rober, chyba przestałe palić jeśli piszesz,że przytyłeś? byłoby to duze osiagnięcie jesli przestałeś palić tak trzymaj.pozdrawiam jan :-)

Więcej
2008/12/10 13:01 #11 przez darek
darek odpowiedział w temacie: Wymiary kikuta w protezie
Piszesz, że jesteś po amputacji pół roku ale jak długo chodzisz w protezie ? Jaka to amputacja ? Kikut zmienia sie przez całe życie. Najczęściej traci na objętości ale jeśli przytyłeś to oczywiście zdecydowanie mogło to mieć wpływ na kikut. Jeśli typ amputacji oraz lej pozwalają na aktywną pracę mięśni w protezie to zmiany obwodowe kikuta w dól mogą być bardzo minimalne a u mlodych osób kikut może nawet przybrać na objętości.

Technik Ortopeda

Więcej
2008/12/10 11:48 #12 przez rober
rober stworzył temat: wYMIARY KIKUTA
Dzień dobry. Jestem po amputacji juz pól roku i wymiary mojego kikuta juz sie chyba nie zmieniaja. Nawet mam wrazenie ze czsami sie powieksza gdyz nie dochodzi do konca protezy. Czy to mozliwe zeby kikut sie powiekszyl. Ja sam troche przytylem. :-)

Pozdrawiam Robert

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.324 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art