maciek odpowiedział w temacie: Re: Stopień mobilności
Rober,
stopien mobilnosci jest waznym kryterium przy doborze elementow protezy.
Rozni amputowani sa w roznym stopniu sprawni = mobilni.
Rozne elementy protezy sa przeznaczone dla roznych stopni sprawnosci = mobilnosci.
Dobranie odpowiedniego elementu protezy (np. stopa, kolano) do wlasciwego stopnia mobilnosci jest podstawa, do udanego uzywania protezy.
Sa 4 stopnie mobilnosci. W skrocie wygladaja tak:
1 stopien – umiejetnosc powolnego przemieszczania sie z proteza po plaskim podlozu, glownie wewnatrz budynkow. Czas chodzenia z proteza ograniczony.
2 stopien – umiejetnosc pokonywania drobnych przeszkod rowniez poza budynkami, np. kraweznik, pojedyncze schodki. Predkosc i czas chodzenia ograniczony.
3 stopien – umiejetnosc pokonywania prawie wszystkich przeszkod w terenie, dowolna zmiana predkosci chodzenia, czas chodzenia jak u pelnosprawnych (min. 2 km bezproblemowo).
4 stopien – pokonywanie przeszkod, czas chodzenia – bez limitu. Mozliwosc uprawiania sportow extremalnych prawie bez ograniczen.
Szczera ocena wlasna przy okreslaniu stopnia mobilnosci jest niezwykle wazna!
Przyklad 1: zanizam swoja mobilnosc i mam element protezy, ktory nie potrafi pomoc mi w tym, co moglbym umiec.
Przyklad 2 : zawyzam swoje umiejetnosci i mam element protezy, z ktorym sobie nie radze i przez to chodze i funkcjonuje gorzej niz bym mogl.
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: Stopień mobilności
rober,w/g mnie to są stopnie aktywnosci -jest ich 4ry.polega to na tym,że kazdy z nas amputowanych chciałbyby osiagnąć jakąś okresloną aktywność i na tej podstawie dobrać odpowiednią protezę zbudowaną na określonych elementech.dokładnie opisane to jest w tej broszurce ktora dalem ci w konstancinie(str14 i15).pozdrawiam jan