Poradniki do pobrania

Stopień mobilności

Więcej
2009/01/25 18:56 #1 przez maciek
maciek odpowiedział w temacie: Re: Stopień mobilności
Rober,

stopien mobilnosci jest waznym kryterium przy doborze elementow protezy.
Rozni amputowani sa w roznym stopniu sprawni = mobilni.
Rozne elementy protezy sa przeznaczone dla roznych stopni sprawnosci = mobilnosci.

Dobranie odpowiedniego elementu protezy (np. stopa, kolano) do wlasciwego stopnia mobilnosci jest podstawa, do udanego uzywania protezy.

Sa 4 stopnie mobilnosci. W skrocie wygladaja tak:

1 stopien – umiejetnosc powolnego przemieszczania sie z proteza po plaskim podlozu, glownie wewnatrz budynkow. Czas chodzenia z proteza ograniczony.

2 stopien – umiejetnosc pokonywania drobnych przeszkod rowniez poza budynkami, np. kraweznik, pojedyncze schodki. Predkosc i czas chodzenia ograniczony.

3 stopien – umiejetnosc pokonywania prawie wszystkich przeszkod w terenie, dowolna zmiana predkosci chodzenia, czas chodzenia jak u pelnosprawnych (min. 2 km bezproblemowo).

4 stopien – pokonywanie przeszkod, czas chodzenia – bez limitu. Mozliwosc uprawiania sportow extremalnych prawie bez ograniczen.

Szczera ocena wlasna przy okreslaniu stopnia mobilnosci jest niezwykle wazna!

Przyklad 1: zanizam swoja mobilnosc i mam element protezy, ktory nie potrafi pomoc mi w tym, co moglbym umiec.

Przyklad 2 : zawyzam swoje umiejetnosci i mam element protezy, z ktorym sobie nie radze i przez to chodze i funkcjonuje gorzej niz bym mogl.

Pozdrowienia.
m.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/01/25 18:03 #2 przez jmwojt
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: Stopień mobilności
rober,w/g mnie to są stopnie aktywnosci -jest ich 4ry.polega to na tym,że kazdy z nas amputowanych chciałbyby osiagnąć jakąś okresloną aktywność i na tej podstawie dobrać odpowiednią protezę zbudowaną na określonych elementech.dokładnie opisane to jest w tej broszurce ktora dalem ci w konstancinie(str14 i15).pozdrawiam jan

Więcej
2009/01/25 16:48 #3 przez rober
rober stworzył temat: Stopień mobilności
Witam wszystkich. Przeglądając oferte firmy Otto Bocka napotkalem cos takiego jak Stopień mobilności. Co to takiego jest i jak to się określa?

Pozdrawiam Robert

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.477 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art