granda odpowiedział w temacie: Re: Odzież - projekt
Serdecznie dziękuję i przepraszam, że tak długo nie pisałam. Spodnie z suwakiem przez całą długość nogawki już zostały opatentowane, więc to nie może być jedyny element spodni. Jednak bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na problemy związane z dostępem do protezy. Na pewno będzie to ważnym elementem projektu.
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: Odzież - projekt
granda,wydaje mi się,że wszystko zalezy od wysokosci amputacji jesli jest amputacja po nizej kolan to załozenie protezy bedąc w spodniach w zasadzie nie nastrecza trudnosci wystarczy podwinac nogawkę i załozyc proteze,inaczej gdy jest amputacja po wyzej kolana wtedy trzeba zakładac protezę przy zdjetych spodniach.Ja mam amputacje poniżej kolana ale musze mięć specjalna protezę i aby ją załozyć trzeba zdjać spodnie.W zwiazku z tym wydaje mi się,że dobrym sposobem byłoby miec spodnie rozpinane suwakiem z boku nogawki wtedy w kazdej sytuacji mozna zakładac i zdejmować protezę.Oczywiście jest to tylko moja sugestia i jeśli moze sie ona na cos przydać to bede zadowolony.Pozdrawiam jan
Witam,
jestem studentką Wzornictwa na Wydziale Technologii Materiałowych i Wzornictwa Tekstyliów Politechniki Łódzkiej. W ramach przedmiotu Wstęp do Projektowania Wieloaspektowego przygotowuję projekt odzieży dla osób po amputacji kończyn dolnych. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi dotyczące odzieży i problemów z nią związanych. Co przeszkadza Państwu w użytkowaniu? Jaką odzież najchętniej Państwo wybierają? Na co zwracają Państwo uwagę przy wyborze? Na rodzaj zapięcia, wygodę, układalność, a może tylko estetykę? Chciałabym wziąć pod uwagę jak najwięcej czynników i mieć jak najszersze pojęcie o ewentualnych problemach, dlatego pozwoliłam sobie napisać tutaj na forum i poprosić Państwa o pomoc w określeniu cech takiej odzieży. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
granda