svietic odpowiedział w temacie: Re: jazda samochodem
W Rosji można kupić ( chyba za 120 dolarów, dokładnie nie pamiętam ), zestaw do prowadzenia samochodu dla niepełnosprawnych. Są warianty na jedną lub obie nogi. Zestaw produkuje fabryka samochodów "Oka" i jest on przystosowany do nich, ale bardzo łatwo można zaadoptować do innych. Ja mam wariant na brak prawej nogi. Bardzo wygodny gaz w kierownicy i reczny hamulec przy kierownicy. Mąż mi zamontował, używam od 12 lat już w drugim samochodzie. Na przeglądach technicznych pytają mnie, czy mam atest, ale mówię, że to zestaw fabryczny. Albo przyjmują to w milczeniu, albo zastrzegają: " w razie czego, niech pani powie, że dopiero co to zamontowała".
qbson odpowiedział w temacie: Re: jazda samochodem
hej straciłem prawą nogę nad kolanem... kupiłem sobie stara 205 w automacie przywaliłem w radiowóz więc panowie policjanci mnie dobrze prześwietlili i nie miałem żadnych konsekwencji ze jeżdżę zwykłym automatem po amputacji...
jarczak odpowiedział w temacie: Re: jazda samochodem
Witam
a ja mam amputowane obie nogi i jeżdżę automatem gaz i hamulec mam w jednej ręce, na kierownice założyłem kółko aby lepiej jedną ręką kierowac i wszystko jest ok.
Cala przerobka kosyt 1600zl
rober odpowiedział w temacie: Re: jazda samochodem
Mateuszkab - Jeżeli masz samochód z automatuczną skrzynią to lewa noga nie jest Ci do niczego potrzebna. Nawet w pełni sprawne osoby nie używają lewej nogi w automatach, więc wydaje mi się że żadnych problemów nie powinieneś mieć