Forum

Poradniki do pobrania

Bóle fantomowe - jak sobie radzić?.

Więcej
2012/06/18 10:24 #1 przez bodzio2
bodzio2 odpowiedział w temacie: Re: Bóle fantomowe - jak sobie radzić?.
Dziękuje za wszystkie rady, pozdrawiam :->

Żadna droga nie jest trudna, gdy idziemy razem...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2012/06/18 07:12 #2 przez Ebenezer
Ebenezer odpowiedział w temacie: Re: Bóle fantomowe - jak sobie radzić?.
Ogólnie miałem szczęście bo mój fantom ograniczał się do bardzo nasilonego mrowienia "stopy". Mrowienie było na tyle intensywne, że do puki byłem przytomny, cały drzałem i specjalista z kliniki leczenia bólu zdiagnozował u mnie padaczkę :shock:. Lekarze z oddziału potraktowali taką diagnozę z przymrużeniem oka, skontaktowali się ze specjalistą i odradzili przyjmowania leków :D.

Na fantom u mnie pomagało wyciszenie się. Przed zaśnięciem leżałem bez ruchu, starając się o niczym nijak nie myśleć - fantom znikał a ja zasypiałem. Po pewnym czasie mrowienie stało się marginalne (jak uczucie stopy w gipsie). Kolega na zespół fantomu ugniatał dłonią jeżyka, taką gumową kulkę do masowania, ze stosunkowo sztywnymi kolcami. Percepcja gumowych kolców na dłoni odwracała jego uwagę od fantomu.

Sporadycznie miewam takie jakby elektryczne strzały przez stopę. Czasami jest to pojedynczy strzał w w ciągu miesiąca. Raz - dwa razy do roku zdarza się dzień pełen strzałów, przeszywające wrażenie co 15 sekund przez parę godzin. Osobiście trochę pomaga wtedy ciepła kąpiel, z intensywnym prysznicowaniem kikuta, a potem położenie się i pełne rozluźnienie ciała. Jeśli uda mi się utrzymać rozluźnieniem, bez wzdrygnięć, przez kilka "strzałów" to z reguły ból sobie odchodzi.

Może to brzmi dziwnie, ale niektórym ludziom, których spotkałem pomagały różnego rodzaju dystraktory. Muzyka, wciągające hobby, gumowy jeżyk, ogólnie cokolwiek co odwróci uwagę mózgu od fałszywych sygnałów ;)

• svietic
  • svietic Avatar
2012/06/18 05:48 #3 przez svietic
svietic odpowiedział w temacie: Re: Bóle fantomowe - jak sobie radzić?.
rozpisywaliśmy się już o bólach fantomowych w rozdziale: "Co nowego ?" > " Proszę o poradę" . Zajrzyj tam sobie. Pozdrawiam

Więcej
2012/06/17 17:17 #4 przez bodzio2
bodzio2 odpowiedział w temacie: Re: Bóle fantomowe - jak sobie radzić?.
Też tak myślałem, ja jestem po aputacji prawie dwa lata, miewam bardzo mocne pieczenie "stóp", oraz takie strzały z bólu, a nawet ból "kolan", czasem jeszcze można wytrzymać, w pewien sposób nauczyłem się już z tym żyć, ale czasem to jest do nie zniesienia, dziękuje marcco75 za info, pozdrawiam serdecznie ;-)

Więcej
2012/06/17 09:40 #5 przez marcco75
marcco75 odpowiedział w temacie: Re: Bóle fantomowe - jak sobie radzić?.
Witam,
Obawiam sie ze nie ma na to sposobu, zalezy to chyba od organizmu...
Znam ten bol, ja jedynie tylko mocnymy srodkami przeciwbolowymi sobie ostatecznie radze typu Ketonal lub Tramal. Oczywiscie nie codziennie, i nei zawsze mam takie bole ale najczesciej rpzy naglej zmianie pogody, spadku cisnienia odczuwam dosc okropnie mimo ze po amputacji nog jestem kilka lat.
Moj znajomy jest po amputacji ponad 20l takze miewa podobne problemy....
Nie do konca wiec jest prawda ze to z czasem znika, z czasem stajesz sie powoli mniej wrazliwy, mniej ciebie boli ale przestac to chyba to niemozliwe...
Oczywiscie mam na mysli skrajne przypadki, nie mowie o ciagłym bolu ale o takich naglych napadach mi sie to zdarza 2-5 razy w miesiacu.
Pozdrawiam

Więcej
2012/06/16 10:19 #6 przez bodzio2
bodzio2 stworzył temat: Bóle fantomowe - jak sobie radzić?.
Witam, może ktoś z Was wie jak sobie radzić w warunkach domowych z bólami fantomowymi, po urazowej amputacji (konczynyn dolnych), są czasami nie do zniesienia, proszę o jakąś radę, jak taka wogóle istnieje, pozdrawiam :->

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.193 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art