maciek odpowiedział w temacie: Re: szukam mentora w pozyskaniu funduszy na protezy:)
Agnesja,
oba kolana 3R106 i 3R60 sa kolanami wieloosiowymi, a to powoduje w miare naturalny chod i duze bezpieczenstwo - mala mozliwosc potkniecia sie. Oba kolana przeznaczone sa dla osob malo- lub srednioaktywnych, przy tym w mojej opinii 3R60 jest jednak bardziej dynamiczne. Ma tez wieksze mozliwosci precyzyjnego ustawienia (choc jest to zmudne).
3R106 jest bardziej ukierunkowane na bezpieczenstwo i jest o jakas 1/5 lzejsze.
Nie znam roznic w cenie, ale jezeli absolutne bezpieczenstwo (ktorego i tak nie ma przy zadnej protezie) nie jest dla Ciebie najwazniejszym kryterium, zwroc raczej wieksza uwage na 3R60.
agnesja stworzył temat: szukam mentora w pozyskaniu funduszy na protezy:)
Witam serdecznie.Nie wchodzilam dawno na amputowanych,ale jak to w zyciu bywa potrzebuje Waszej porady i podpowiedzi.Mam 24 lata.Moje stare protezy dokonały swego"zywota" i pora na nowe.Po wstepnej konsultacji protetycznej musialam troszeczke ochlonąc po cenach jakie zobaczylam.Przeciez zwyklego smiertelnika nie stac,aby móc normalnie chodzic.Do rzeczy.Czy ktos prosil o dofinansowanie z jakichs fundacji?Jezeli tak to z jakich i jak to sensownie umotywowac:/Po drugie mam do wyboru trzy rodzaje stawów:3R106,3R60 i c-leg.Oczywiscie to zalezy ile funduszy uda mi sie pozyskac,wiec o c-legu moge raczej jedynie pomarzyc.Czy ktos chodzi bądz chodzil na 3R106 badz 3R60 i moze podzielic sie refleksjami?To narazie tyle.Pozdrawiam Was cieplutko i czekam na odzew z Waszej strony:)