Poradniki do pobrania

Lej silikonowy

Więcej
2008/01/15 12:24 #7 przez c36
c36 odpowiedział w temacie: Lej silikonowy
Nie jest to takie proste idąc na spacer lub w markecie na zakupy ściągnięcie protezy i wysuszenie leja silikonowego w miejscu gdzie ludzie chodzą.
Rozmawiałem z fachowcami nie mają pomysłu co z tym problemem zrobić.
Od 3 lat uzywam protezy modularnej z lejem silikonowym.
Mam jeszcze starą proteze '' państwową '' tak ją nazywam to nie przypomina protezy ale w jak planuje pracę w cięzkich warunkach ubieram ją i chodze tam mam pewność że się nie wysunie z leja silikonowego.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/01/15 11:57 #8 przez smakosz
smakosz odpowiedział w temacie: Coś od siebie
Czytając zamieszczony wątek i odpowiedzi na nie pozwolę sie wtrącić i dodać coś od siebie. A więc:
Po pierwsze: problem, który opisuje Pan C36 nie jest czymś nienormalnym i pocenie się w momencie znacznego wysiłku lub wysokiej temperatury jest całkowicie zgodne z naturalna fizjologią człowieka (każdy człowiek poci się w takich sytuacjach bez względu na to czy nosi protezę czy nie i czy ma lej silikonowy czy go nie ma) jest to naturalna regulacja temperatury ludzkiego ciała. Jeśli lej silikonowy używa Pan krótko to to "pocenie" powinno powoli się zmniejszać i napewno będzie Pan w stanie chodzić w protezie przez cały dzień bez konieczności ściągania protezy. I tutaj moja rada - trzeba poprostu w momencie odczucia kiedy w lejku silikonowym zebrał się pot należy ściągnąć protezę, lejek silikonowy i go umyć i osuszyć oraz oczywiście podobnie zrobić z kikutem. Można także pokusić się i spróbować specjalnych kosmetyków pielęgnujących kikut oraz lejek silikonowy
Po drugie: sprawa dodatkowego pasa opisywana przez Gniewko nie jest tutaj trafnym i najlepszym rozwiązaniem (w przypadku leja silikonowego) gdyż samo zastosowanie lejka silikonowego (jego bezpośredni kontakt z skóra kikuta) ma dać Panu wystarczające mocowanie protezy. Zastosowanie dodatkowego pasa mocującego (co jest w tym przypadku tylko dodatkowym ciężarem i ogranicza swobodę ruchów) kłóci sie całkowicie z ideą i korzyściami jakie oferuje lejek silikonowy. Moja rada - jeśli problem będzie się utrzymywał proponuję skontaktowanie się z protetykiem aby dokładnie obejrzał co się dzieje z Pana kikutem, lejem protezy i całą protezą.
I jeszcze jedno powstanie powyższych problemów może być ściśle powiązane ze zmianami obwodowymi kikuta więc jeszcze raz proponuje spotkać się z protetykiem
pozdrawiam serdecznie

technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Więcej
2008/01/15 08:54 #9 przez GNIEWKO
GNIEWKO odpowiedział w temacie: Re: Lej silikonowy
"c36" Mam dyskomfort z tego powodu nie mogę sobie pozwolić na dłuższe wycieczki.

Witam . Pas biodrowy jest wyjściem awaryjnym w upalne dni. Na pewno zabezpieczy protezę przed zsuwaniem się . Jak masz ochotę iść na długi spacer to zakładasz pas , a jak nie to go nie zakładasz. Każdy protetyk wykona taki pas i mocowanie na leju , nie ma z tym problemu. Łatwo się zakłada i ściąga . Myślę że nadmierne używanie środków ograniczających pocenie się kikuta może tylko zaszkodzić. Nara

Siemanko!!!!

Więcej
2008/01/14 18:34 #10 przez c36
c36 odpowiedział w temacie: Lej silikonowy
Mam dyskomfort z tego powodu nie mogę sobie pozwolić na dłuższe wycieczki. Trzeba założyć klimatyzacje He He

Więcej
2008/01/14 16:59 #11 przez ewcia33
ewcia33 odpowiedział w temacie: Re: Lej silikonowy
Witam ja mam podobny problem i myślę,że każdy kto ma lej sylikonowy boryka się z tym problemem i nie tylko,chyba,że wymyślą leje z wentylacją ;-) a co

Więcej
2008/01/14 13:33 #12 przez c36
c36 stworzył temat: Lej silikonowy
Witam. Jestem 25 lat po amputacji nogi uda mam krótki kikut. Od 3 lat używam protezy: lej ottobock, stopa ottobock, kolano ossur 7 osiowe. Proteza zawieszona na leju silikonowym mocowanym trzpieniem. Lej silikonowy ossur ICEROSS COMFORT.
Mam problem przy większym obciążeniu ( dłuższy spacer wyzsza temperatura wiosna lato itp. )kikut się poci i wysuwa się z pończochy silikonowej.
Może ma ktoś jakieś sposoby co z tym problemem zrobić.

Pozdrowienia

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.390 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art