Poradniki do pobrania

Tusza a proteza

Więcej
2008/08/23 21:36 #2 przez sunnyleg
sunnyleg odpowiedział w temacie: Re: Tusza a proteza
Tomku, nie mam pojęcia, jakie to są w tej chwili kwoty - sprawdż we właściwym Twojemu miejscu zamieszkania ośrodku. Ale nikt nie daje nikomu pieniędzy tylko dlatego, że ma przyznaną grupę (i poniekąd słusznie). Pzdr.

Codziennie zaczynam od nowa...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/08/23 21:30 #3 przez tomek
tomek odpowiedział w temacie: Re: Tusza a proteza
Witam Cie Sunny ja dopiero pierwszy raz sie staram i nikt nie mówił mi o kryterium dochodu. Niewiem w związku z tym ile wynosi , albo inaczej zapytam ile nie mozna przekroczyc aby ubiegac sie i otrzymac dofinansowanie z PCPR.

Więcej
2008/08/23 21:22 #4 przez sunnyleg
sunnyleg odpowiedział w temacie: nie do końca tak
Kochani, nie piszczie (a z tym spotykam się dosłownie WSZĘDZIE) jednoznacznie, że "dostaje SIĘ 150% z PCPR itd. . Aby tak było nalezy spełniać kilka kryteriów - m. in. finansowe. Nie każdy więc ma taką szansę i nie jest to automat - należy o tym mówić, ponieważ inaczej powstają nieporozumienia.

Mój "grzech" polega na tym, że na siebie zarabiam - wg kryteriów zdecydowanie za dużo i nie ma zmiłuj, że "wydaję połowę swoich dochodów na sprawy związane z niepełnosprawnością". Dla urzędu to nie ma żadnego znaczenia.

Codziennie zaczynam od nowa...

Więcej
2008/07/12 22:47 #5 przez funiao1j
funiao1j odpowiedział w temacie: Re: Tusza a proteza
7000 tyś.jest jak najbardziej realne ale w przypadku protezy udowej a wracając do postu Luizy to powiem tak;jakość protezy ma na pewno ogromne znaczenie jesli chodzi o komfort chodzenia ale najważniejsze jest by chcieć i nie bać się chodzić.Ja jestem 18 lat po amputacji i dopiero od 6-ciu lat mam protezę z jakimś kolanem i stopą otto-bocka [w całości refundowaną wcenie 7000] nawet dokładnie nie wiem jaką przedtem chodziłem na najzwyklejszej polskiej w której się cos ciągle psuło ale ja chodziłem i to dużo bo codziennie jestem na nogach po 10,12,a nawet 14 godzin,najważniejsze jest by chcieć.

Więcej
2008/07/11 18:18 #6 przez tomek
tomek odpowiedział w temacie: Re: Tusza a proteza
Pani Luizo 7000. to nie jest tak a NFZ doplaca w zalezności od miejsca amputacji+ 150% tego co refunduje NFZ mozna uzyskac z PCPR i to wszystko a więc 7000. to nierealne. Co prawda jesten swieży w tym temacie ale bez przesady że 35000 zł i w górę . Po moim pierwszym rozeznaniu w 5 róznych zakładach to przy amputacji podłudzia jak w moim przypadku to koszt już dobrej protezy zamknie sie około 12 000 zł. lub mniej to przy refundacji 1500+2250 zostaje dla mnie 8000 zł a może jak sie jeszcze pokręce to koszty zmaleja . A więc niech Pani nie wprowadza w błąd bo i tak mamy wszyscy sporo stresów i kłopotów.
Pozdrawiam Tomek

Więcej
2008/07/11 06:42 #7 przez ania3111
ania3111 odpowiedział w temacie: Re: Tusza a proteza
Nie jestem protetykiem ale już kilka ładnych lat pracuję z osobami po amputacji i firmami ortopedycznymi, więc może moje odpowiedź przyda się Luizie.
Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie powinniśmy wiedzieć:
1) Jak jest Twoja proteza tymczasowa- czy kolano jest zablokowane czy wolne, jaką masz stopę, może ew. producent elementów protezy
2) Czy to jak w tej chwili chodzisz na protezie zadowala Cię? Albo inaczej, czy czujesz, że jakbyś mogła dokonać w niej jakichś zmian to komfort chodzenia w protezie ewidentnie by się poprawił. Co byś zmieniła?
3) Jaki jest powód amputacji?
4) Ile masz lat?
5) Ile czasu upłynęło od amputacji?
6)Co robiłaś przed amputacją?
7) Co robisz teraz?
8) Co chciałabyś móc robić w przeciągu najbliższych lat?
9) Twoje Hobby?
10)Najbliższa rodzina?
11) Gdzie mieszkasz- wieś, miasto, teren- ulice, asfalt, bruk?
12) Czy obserwujesz zmiany obwodowe kikuta w leju protezowym?
13)Od jakiego czasu używasz "tymczasówki"?
Odpowiedź na powyższe pytania pozwoli nam przynajmniej w niewielkim stopniu "poznać Cię" i zidentyfikować jakie masz oczekiwania w stosunku do protezy i co za tym idzie Twojej aktywnosci przez kilka następnych lat.
Ważne jest żeby pamiętać, że po amputacji wypracowujesz sobie nowy stereotyp (model) chodu. Układ mięsniowo- szkieletowy ale i ośrodki w mózgu przystosowują się do nowej sytuacji i uczysz się chodzić od nowa po raz drugi. Ważne jest żebyś mogła chodzić jak najlepiej, jak najbardziej fizjologicznie i w sposób minimalizujący straty energii (czyli żebyś męczyła się jak najmniej). To wszystko zależy między innymi od protezy jakiej używasz. Jeśli będziesz chciała odpowiedzieć na moje pytania to wspólnie możemy krok po kroku znaleźć najlepsze dla Ciebie rozwiązanie, które być może "zmieści się" w limicie NFZ+PCPR bądź niestety będzie wymagało dopłaty.
Oczywiście takie porady on- line należy traktować ze sprym marginesem błędu, gdyż tylko doświadczony protetyk na podstawie obserwacji chodu pacjenta i wywiadu z nim jest w stanie dać odpowiedź co konkretnie on może w tym przypadku zrobić.

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.213 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art