Witam, mam ogromną prośbę o pomoc, mój tato ma od niedawna nową protezę z lejem silikonowy, ale powstał problem. Na początku na udzie powyżej kolana miał całe czerwone, protetyk obciął mu z przodu lej. Natomiast teraz dość że dalej czerwone to jeszcze z boku zrobiły mu się bolące bąble jak przy oparzeniu, jest wystraszony i bardzo się boi, żeby z tego nie powstały rany. Może ktoś mi doradzi dlaczego się takie coś robi i co robić dalej.
Witaj Brygido! miałem podobne problemy. Kilka rad:-przede wszystkim, conajmniej 2x dziennie myć kikut ciepłą bieżącą wodą i mydłem, - po osuszeniu smarować Sudokremem, -po kilku dniach powinno zniknąć zaczerwienienie i odparzenia. Po wygojeniu można,przed założeniem silikonu,naciągnąć na kikut pończochę ,o którą można poprosić protetyka.Oni używają jej przy robieniu odlewów leja.Taki rękaw "na metry".To powinno pomóc.Super sprawą jest używanie kosmetyków firmy Otto Bock-Derma Prevent,Derma Repair.W/w powodują, że skóra jest miękka , elastyczna i nie ulega odparzeniom.Polecam ! Sprawdziłem.Pozdrawiam
Witam, mam ogromną prośbę o pomoc, mój tato ma od niedawna nową protezę z lejem silikonowy, ale powstał problem. Na początku na udzie powyżej kolana miał całe czerwone, protetyk obciął mu z przodu lej. Natomiast teraz dość że dalej czerwone to jeszcze z boku zrobiły mu się bolące bąble jak przy oparzeniu, jest wystraszony i bardzo się boi, żeby z tego nie powstały rany. Może ktoś mi doradzi dlaczego się takie coś robi i co robić dalej.
kopciuszek52 odpowiedział w temacie: Re: lej silikonowy
Bardzo dziękuję za odpowiedź, tylko nie wiem jakich używać, byłabym bardzo wdzięczna jakbyś mi napisał jakich, jeżeli nie możesz tutaj to może na priv jagoda_52@poczta. fm.
Ojciec się bardzo denerwuje a ja nie wiem jak mu pomóc.
Pozdrawiam
witam
na poczatku sie tak dzieje ze w leju silkonowym powstaje podraznienie skory trzeba uzywac kosmetyków do pielenacji kikuta sa trzy rodzaje
pozdrawiam