Ja nie montowałem dodatkowego pedału gazu po lewej stronie. Jeżdżę automatem i nauczyłem się lewą nogą obsługiwać prawy gaz i jest to zgodne z przepisami. Na autostradzie natomiast można wykorzystać tempomat (o ile jest w samochodzie rzecz jasna), fajna sprawa, polecam.
Istnieja systemy, ktore pozwalaja na zmiane pedalu gazu z prawej na lewa strone i odwrotnie w ciagu kilkunastu sekund (systemy mechaniczne) lub jednym przelacznikiem (systemy elektroniczne).
W takim ukladzie auto moze byc przystosowane dla prawostronnego amputanta, jak i dla osoby dwunoznej.
Przypadek, ale wlasnie takie auto chcialem zaproponowac wlasnie teraz do kupna na forum.
Ja mam automata i to w zupełności wystarczy. Nie zamieniałem pedału gazu na lewą stronę, oprócz mnie autem może jechać inna osoba jeżeli zmienisz pedał ciężko będzie się przestawić innym użytkownikom auta. Ja nie miałem problemów z tym żeby naciskać pedał gazu lewą nogą.
Witam od kilku lat mam prawo jazdy ale dopiero teraz przymierzam się do kupna samochodu. Jestem po amputacji
prawej nogi i mam do was pytanie czy poza automatyczną skrzynią biegów używacie oprzyrządowania? Wydaje mi się
że wystarczy co najwyżej dla większego komfortu przesunąć pedał gazu do lewej strony.