Witam wszystkich.
Ostatnio udało mi się zrzucić parę kilo. Jednak zauważyłem że kikut coraz bardziej wchodzi w lej. Co za tym idzie noga w protezie wydaje się krótsza.
Po nowym roku mam zamiar zrobić nowy lej, jednak widząc zmiany jakie zachodzą to obawiam się czy nie poczekać jeszcze trochę aż kikut nie będzie zmieniał swoich rozmiarów.
Co mi radzicie?
Jako że jestem protetykiem pozwolę sobie doradzić, podpowiedzieć.
Zmiany obwodowe na kikucie są normalną rzeczą i głównie w większości przypadków obwód kikuta się zmniejsza (spala się tkanka tłuszczowa, zanika opuchlizna, poprawia się krążenie w kikucie i co za tym idzie nie zalegają płyny ustrojowe, zanik tkanki mięśniowej to kilka z głównych przyczyn) ale jest kilka procent gdzie kikut zwiększa swoje obwody wynikające z rozrostu tkanki mięśniowej (głównie młodzi aktywni ludzie).
Objawy u Ciebie powinny Cię skłonić do dokładniejszego obserwowania kikuta i kontrolowania jego stanu, chodzi mi o tkanki skórne (może dojść do podrażnień i uszkodzeń a to spowoduje że będziesz musiał się pokurować znaczy się kikut).
Zmiany obwodowe możesz w jakimś stopniu kontrolować niwelując zakładając na kikut pończoszki kikutowe (tutaj jest masa różnych typów i rodzajów do wybory do koloru) pamiętaj tylko o należytej higienie i codziennym zakładaniu świeżych czystych pończoch.
Najważniejsza rzecz ilość pończoch na kikucie jest w pewnym stopniu ograniczona, z reguły w zależności od grubości pończoch jest to około 3-6 sztuk
nie więcej ponieważ większa ilość pończoch na kikucie znacznie wpływa na sterowność protezą i znaczący spadek komfortu przemieszczania się w protezie.
Lej powinieneś wymienić na nowy w momencie kiedy zaobserwujesz stabilizację obwodów kikuta przez około 1 miesiąc możesz to sprawdzać np. mierząc co 4,5 cm na jego długości obwód kikuta lub licząc ilość używanych pończoch kikutowych.
Pamiętaj i pozostali czytający forum zmiany na kikucie występują i będą występować w różnych przypadkach z różnym nasileniem, u niektórych są niezauważalne i nie wpływają na komfort poruszania się w protezie a u niektórych będą znaczne i kłopotliwe wymagające wymiany lejka protezowego na nowy.
Co do czynników wpływających na zmiany kikuta to jest i bardzo wiele do nich zaliczyć można np.: to co wyżej wymieniłem, cukrzyca i jej powikłania, zmiana leków, zmiana wagi, zaburzenia w metabolizmie, znaczny spadek aktywności, znacznie wysoka temperatura otoczenia, ogólne warunki, predyspozycje itd itp
pozdrawiam serdecznie
Krzysztof