Poradniki do pobrania

lot samolotem

Więcej
2009/12/14 17:47 #2 przez steven77
steven77 odpowiedział w temacie: Re: lot samolotem
witam serdecznie w każdej linii osoby z amputacją dostaja miejsce z przodu z dodatkowym miejscem na nogi bez dopłaty ;] i posiadanie protezy jest jedynym zaświadczeniem potrzebnym chyba że ktoś jeszcze bedzie sie zastanawiał czy to na pewno proteza;]
Temat został zablokowany.
Więcej
2009/09/08 20:24 #3 przez dominik83
dominik83 odpowiedział w temacie: Re: lot samolotem
Hmmm piszecie o kontroli na lotnisku a co powiecie na kontrole w Sądzie?- nie polecam bo miałem jeszcze więcej tłumaczenia dlaczego "piszczę" przechodząc przez bramki:-)
Więcej
2009/08/03 18:04 #4 przez okularnica
okularnica odpowiedział w temacie: Re: lot samolotem
Ja lecąc do Irlandii czy też Dani brałam ze sobą zaświadczenie lekarskie iż konieczne jest poruszanie się z protezą i kulami ortopedycznymi . To samo zaświadczenie zaniosłam do tłuumacza przysięgłego.
Niestety na naszych polskich lotniskach - pomimo okazania dokumentu - delikatnie mnie badali (jak wysoko proteza = wyłuszczenie).
Natomiast poza granicami, gdy wracałam do kraju - okazałam przetłumaczony dokument i to wystarczyło. Nie czułam się w żaden sposob skęrpowana,
Więcej
2009/07/09 09:29 #5 przez Marta
Marta odpowiedział w temacie: Re: lot samolotem
Ja mogę również dorzucić swoje doświadczenia z bramkami na lotniskach i protezą. co prawda nikt się mnie nie czepiaj o zaświadczenia, że chodzę na protezie, ale nie obeszło się bez przykrości. Leciałam tylko 4 razy i mam dwie uwagi. Za pierwszym razem na lotnisku we Wrocławiu spotkałam się ze strasznie nieprzyjemnymi i służbowymi ludźmi. Po tym jak piszczałam przy przejściu przez bramkę (normalne przy protezie!!!) jedna pani przyszła mnie przeszukać, obmacując mnie gołymi rękoma, również pośladki i piersi. Może to formalność, ale ja się czułam strasznie upokorzona... Potem drugi przypadek był w Niemczech. Tam obsługa była bardzo miła i życzliwa,ale nie obeszło się bez tego, że razem z koleżanką, która również nie ma nogi, zostałyśmy zaprowadzone do osobnego pokoju i miałyśmy przy dwóch celniczkach ściągać protezy, które potem były dokładnie sprawdzane. Nieprzyjemna sytuacja. Wiem, że niektóre procedury trzeba przejść, ale bez przesady. Ale żeby nie narzekać na wszystko to dodam, że i z pozytywnymi sytuacjami się spotkałam. Również bywało, że ktoś z obsługi do mnie podchodził i wpuszczał mnie na początek kolejki, bo jako niepełnosprawna mam pierwszeństwo.
Więcej
2009/07/06 21:02 #6 przez Mareczny
Mareczny odpowiedział w temacie: lot samolotem

W czerwcu leciałam samolotem do Irlandii. Kontrola byla dosc szczegółowa :-) (delikatnie mowiąć). Nie wpadłam na to, że powinnam miec zaswiadczenie wydawało mi się, że moja przypadłość jest na tyle widoczna i namacalna, ze nie potrzebuję żadnej podkładki :-? celniczka pouczyła mnie, że powinnam miec zaświadczenie od lekarza, a tak wogóle na dobra sprawę powinni przepuscic moja protezę przez tasme :lol: na szczęscie upiekło mi sie. POzdrawiam

według mojej wiedzy,celniczka nie miała racji,wystarczy twoje oświadczenie,że jesteś osobą niepełnosprawną,i poruszasz się o protezie,a celnicy powinni pomóc tobie przejść wszystkie formalności,w przypadku problemów z celniczką trzeba było poprosić kierownika zmiany.
nie wszyscy celnicy są rozgarnięci...

Uśmiecham się przez życie...a słodkie jest niebywale.
Więcej
2008/03/03 17:46 #7 przez magda w.
magda w. odpowiedział w temacie: Re: lot samolotem
ja leciałam do stanów i nie było żadnych problemów. Powiedziałam, że jestem niepełnosprawna i od razu dostałam wózek, byłam potraktowana jak królowa, bez kolejki, bez kontroli, na bramkach powiedziałam, że mam protezy i będą piszczeć, ale nikt nie wymagał zaświadczenia od lekarza, a tym bardziej nie kazał mi zdejmować protez! w stanach jeszcze lepiej, totalna kultura, i wszystko było ok. Każdy obchodził się ze mną jak z jakiem i ogólnie było super, byłam bardzo zadowolona, że ominęły mnie te wszystkie kolejki:)
  • Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.292 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art