bodzio2 odpowiedział w temacie: Re: Ból fantomowy - sposoby terapii
Tak zapewne skutecznosc może jest,tylko to potwierdzają jakies badania,a dobrze by był jakby ktos z nas na forum to potwierdził ''może to już gdzies została
wdrożona "TERAPIA LUSTRZANA'' i ktos z forowiczów już miał? taką terapie niech napisze coś o tym i ewentualnie gdzie można uzyskac taką pomoc :-?
przecinek odpowiedział w temacie: Re: Ból fantomowy - sposoby terapii
Wielu pacjentów po amputacji ma wrażenie "obecności" amputowanej kończyny. Często towarzyszy temu ból. Ramachandran uważa, że takie odczucie może wynikać z tego, że za każdym razem, kiedy pacjenci próbowali poruszyć kończyną fantomową otrzymywali informację zwrotną, że kończyna nie porusza się. Mózg traktował ją więc jako porażoną. Właśnie w celu przezwyciężenia tego "paraliżu" Ramachandran opracował tzw.
terapię lustrzaną
. Kliniczna skuteczność metody wizualnej informacji zwrotnej (MFV, z ang.: Mirror Visual Feedback) przy bólach fantomowych została potwierdzona w wielu badaniach.
Nikt nie zagwarantuje oczywiście 100% skuteczności. Jednak do walki z bólem należy zaangażować różne formy terapii, w tym terapię alternatywne dla farmakoterapii.
pszadel odpowiedział w temacie: Re: Ból fantomowy - sposoby terapii
Tak oczywiście ale na świecie jeszcze nie znaleziono lekarstwea czy terapi która by definitywnie zniosła ten ból ,ja cierpie na to już 25 lat i mi nawet morfina nie pomaga a leczyłem się naprawdę w bardzo dobrych ośrodkach leczenia bólu i wszystkimi dostępnymi metodami .Na silny ból fantomowy ceierpi 5 % osób po amputacji kończyn u których ten ból jest naprawdę silny i bardzo dokuczliwy i nie dający się niczym uśmierzyć .Ból ten trwa latami i z czasem może się nawet zwiększać .Niektórzy kombatanci którzy potracili kończyny na wojnie do dzisiaj odczuwają ten ból .Ból ten zakodowany jest w korze mózgowej i doprowadza nieraz cerpiącego człowieka do depresji i tym podobnych objawów.
Stwierdzo natomiast że leki opioidowe pomagają częśći pacjentów ale leczenie tego schorzenia musi być wielostronne i nie leczone napewno aspiryną .
przecinek stworzył temat: Ból fantomowy - sposoby terapii
W celu terapii bólu fantomowego coraz częściej na świecie wykorzystuje się terapię lustrzaną (Mirror Box Therapy). Artykuł na ten temat znajdziecie na portalu
Fizjopedia
.