Poradniki do pobrania

Rehabilitacja...

Więcej
2007/11/04 17:55 #13 przez GNIEWKO
GNIEWKO odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
ważne jest aby sie nie skupiać tylko na chodzeniu - trzeba wykonywać wszystkie ćwiczenia na które proteza wam pozwala np;brzuszki , pompki ,ćw wzmacniające pośladki/ważne przy chodzeniu/wszystkie ćw mięśni rąk i tłowia , podciąganie, najważniejsze - dużo pływać/ bez protezy/!!!!!!!! możemy robić prawie to wszystko co przed amputacją !!!! wystarczy tylko chcieć-nie oglądać się za siebie bo noga i tak nie odrośnie a proteza sama nie będzie chodzić. zabierajcie się do treningu i się nie mazgaić!!!!!! jak co to mamy kontakt- nara

Siemanko!!!!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2007/11/04 17:42 #14 przez GNIEWKO
dobra rada ! na początku uważajcie na obtarcia !!!!! bo protezy tymczasowe nie są dopasowane indywidualnie i można sobie zrobić rane na kikucie!!!!! cwiczcie w seriach około 15-20 min 4 razy dziennie , jak sobie odpoczniecie bez protezy a na chodzenie nie macie ochoty to załóżcie proteze i oglądajcie TV lub czytajcie gazety itp. taka nieduża rana może was wykluczyć na 2 lub 3 tygodnie z ćwiczeń !!!!!!! a po co!! nam sie wszystkim spieszy do chodzenia-prawda.
ważne jest aby sobie dobrze dopasować proteze na długość ,również sope dobrze ustawić -tnz; bardziej na zewnątrz lub do wewnątrz tak aby było wygodniej. to sie da zrobić w protezie tymczasowej, ja mam taki nie fajny pas biodrowy on bardzo uwiera bo mocno go zapinam, kupiłem sobie w sportowym taki pas wyszczuplający neoprenowy zapinany na rzep
, doskonale zdał egzamin kosztował 25zł.

Siemanko!!!!

Więcej
2007/11/04 17:26 #15 przez GNIEWKO
cześć . jestem po rehabilitacji ,jakieś 6 lat temu skończyłem studia. pracowałem tylko trochę
bo to mało płatny zawód /przynajmniej w polsce/ ale nie o to chodzi. od 5 lat włuczę sie po szpitalach i klinikach a od 2 miesięcy jestem po amputacji uda i miałem do czynienia z rehabilitantami w szpitalu a także byłem w b.dobrym ośrodku rehabilitacyjnym ,ale w tedy m
iałem fajną endoproteze st.kolanowego którą musiałem usunąć z powodu zakażenia .
co do tematu to rehabilitanci nie mają pojęcia jak sie do tego zabrać nie mówiąc o chodzeniu!!!
uczę się na własnych błędach.myślę że nie jest tak żle bo potrafie już chodzić bez kul na protezie tymczasowej takiej zwykłej jak dostajemy z NFZ . ja chodziłem w protezie na 10 dzień po zabiegu i tak trzymam do dzisiaj .teraz chodze na długie treningi do lasu , ale tam zabieram kule na wszelki wypadek.od wyjscia ze szpitala zmieniłem już 2 razy lej ,tak aby tylko jedna skarpeta wchodziła a lej nie był za lużny .trzeba dużo chodzić jak najdłużej mimo że boli!!!

Siemanko!!!!

Więcej
2007/11/04 14:48 #16 przez Optymistka
Optymistka odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
hej!! Ja tez byłam na rehabilitacji . Juz nie bede mowic gdzie...
Moje doswiadczenia z rehabilitantka były nie za bardzo przyjemne. Rehabilitantka była lekceważąca ...!
Wogole nie znala sie na dzialaniu i uczeniu chodzic w protezie! Wyslugiwala sie studentami z 1 roku. Nie ublizajac nikomu ,ale to ja ich uczylam a nie oni mnie!!

Miare na proteze robi sie jak kikut , blizny sie zagoja.
W jakim czasie robia proteze? to zalezy od firmy i od tego czy czesci beda sprowadzane z zagranicy. Ja polecam firme protetyczna ktora jest liderem na Polskim rynku oczywiscie chodzi mi o Otto Bock z siedziba w Poznaniu ul.Koralowa 3. www.ottobock.pl

Prawde mowiac to nie ma chyba w Polsce takiego osrodka ktory nauczylby chodzic prawidlowo w protezie :( Najlepiej jest zagranica. A czy ktos z Was moglby mi powiedziec ile kosztuje rehabilitacja tygodniowa lub 2 tyg. zagranica np. w Niemczech ?? i czy rehabilitacje zagranica moze sfinansowac nasz NFZ ??

"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."

• DelPietro
  • DelPietro Avatar Autor
2007/11/03 09:28 #17 przez DelPietro
DelPietro stworzył temat: Rehabilitacja...
U mnie dzisiaj mija miesiąc od zabiegu reamputacji na wysokości uda, noce stają się, co raz spokojniejsze, w głowie pojawiło się nawet miejsce na sny))) ale... Właśnie, od tygodnia jestem na rehabilitacji i niestety miałem to nieszczęście, że trafiłem na niekompetentnego terapeutę, na drugich zajęciach indywidualnych (pierwsze to był wywiad), zaczął od masowania kikuta i podczas tego zabiegu zadał mi taki ból, że zobaczyłem wszystkie galaktyki i niestety w miejscu, które zostało urażone powstała strefa bólu, która na chwilę obecną praktycznie uniemożliwia mi bandażowanie, co zapewne wpłynie na czas, w jakim kikut będzie gotowy do pierwszej miary w protezowni. Po tym zdarzeniu udałem się do lekarza prowadzącego, a następnie do szefowej rehabilitantów... Szefowa powiedziała, że takie coś nie powinno mieć miejsca, że jest jej przykro, przeprosiła i takie tam... Dostałem nowego terapeutę, który zanim cokolwiek zrobił poznał mapę bólu i dopiero zaczął zabiegi i ćwiczenia. Powyższy tekst napisałem, żeby pokazać, jak wiele podczas rekonwalescencji i rehabilitacji zależy nie tylko od nas samych, ale i od kompetencji osób, które nas leczą i rehabilitują, proszę też wszystkich chętnych o podzielenie się swoimi doświadczeniami jeżeli chodzi o rechabilitację. Napiszcie, po jakim czasie od amputacji, czy reamputacji mieliście braną miarę na protezę, ile trwała jej produkcja, pierwsze kroki itd.
Dziękuję i pozdrawiam...

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.274 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art