Poradniki do pobrania

Rehabilitacja...

Więcej
2007/11/11 22:36 #7 przez okularnica
okularnica odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
Moja amputacja była tak dawno, że...nie było wóczas mowy o jakiejś rehabilitacji, przynajmnej na żadnej takowej nie byłam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2007/11/05 08:32 #8 przez GNIEWKO
GNIEWKO odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
jeśli chodzi o zrobienie miary to przyszedł do mnie pan z gotowymi lejami w różnych rozmiarach i ja tylko dopasowałem odpowiedni rozmiar do swojego kikuta i to tylko tyle. lej jest zrobiony z plastiku i otwarty . ułatwia to wsunięcie kikuta do leja , ponieważ można chwycić skarpete od dołu i odpowiednio ułożyc kikut. jest też dobra wentylacja rany pooperacyjnej . lepiej się goi blizna i tak bardzo się nie poci udo. narka . jak co to dajcie znać- chętnie odpowiem na pytania

Siemanko!!!!

Więcej
2007/11/05 08:21 #9 przez GNIEWKO
szwy małem sciągnięte około 17, 18 dnia po od operacji . przetrzymują troche dłużej dla pewnosci . szwy mi troche wrosły ale nic się nie rozlazło tylko troche plamiło , wiadomo jak po zdięciu szwów. pewnie słyszeliscie o piekarach to bardzo dobry szpital ortopedyczny , chyba najlepszy w polsce , może chodze tak szybko bo w szpitalu już miałem proteze na nodze , nie miałem zadnej przerwy- a to bardzo ważne .\chodzić się można nauczyć tylko chodząc na protezie ,nikt tego nie zrobi za nas samych,\ 90% to nasza praca ,wysiłek i determinacja - bo nauka chodzenia na protezie jest jak chodzenie po linie w cyrku , sekunda dekoncentracji i zaliczamy glebe - oczywiscie to dotyczy kolana w prot.tymczasowej bo jest najprostrze i bez blokady w wyproscie.

Siemanko!!!!

Więcej
2007/11/05 08:08 #10 przez GNIEWKO
cześć ! DelPiero! małe sprostowanie - na 7 dzień po operacji miałem zrobioną miarę a na 10 już proteze tymczasową a na 14 dzień już byłem w domu. chodziłem ze szwami aż do momentu ściągnięcia . po sciągnięciu szwów troche mi się popaprało i małem przerwe 10 dni tak na wszelki wypadek. kikut po operacji jest opuchnięty i trzeba go bandażować . jak wyszłem na 14 dzien ze szpitala to lej protezy był już za luzny i po mojej wywrotce proteza się wykrzywiła . zamiast do domu pojechałem do zakładu wymienić lej na mniejszy i wyprostować proteze, a co do bólów fantomowych to mam je cały czas , nawet teraz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nić na to nie pomaga tylko morfina . ale trzeba z tym walczyć podobno to jest w naszej głowie.ha ha ha ha. ja leżałem w piekarach śląskich i tam wypuszczają paceta do domu tylko jak ma już proteze i jest po szybkim kursie chodzenia. jak nie ma powikłań to wypuszczają do domu na 14 dzien po zabiegu -ze szwami do domu.narka

Siemanko!!!!

Więcej
2007/11/05 07:26 #11 przez martinka20
martinka20 odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
popieram DelPiero. moj kikut tez sie szybko goil i po dwoch tygodniach zdjeto mi szwy ale o pobraniu miary nie bylo mowy bo najpierw trzeba kikut choc troche zahartowac (bandazowanie, masowanie, ugniatanie) pierwsza miare mialam ok 5 tygodnia po operacji a proteze tymczasowa odebralam po jakims tygodniu czyli 6 tydz od operacji...

martinka :P

• DelPietro
  • DelPietro Avatar Autor
2007/11/04 23:44 #12 przez DelPietro
DelPietro odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...

ja chodziłem w protezie na 7 dzień po zabiegu

Nie wiem jak tego dokonałeś ze szwami, które przy amputacji na poziomie uda zdejmuje się po około 14 dniach i skąd miałeś protezę 7 dni od operacji?! To po ilu dniach od zabiegu miałeś miarę?!? Proszę podaj adres protezowni to też zamówię sobie u nich taką szybką produkcję. Co do rehabilitacji... Aktualnie dużo pływam, mam masaż wodny, magnetronik, laser i indywidualne ćwiczenia ogólnorozwojowe z naciskiem na pośladki i reamputowany kikut, chociaż chodziłem na poprzedniej amputacji (udo i wyłuszczenie w stawie kolanowym) blisko 23 lata to mój nowy terapeuta zalecił ogólne wzmocnienie wszystkich mięśni i choć jestem już miesiąc od amputacji zaleca, aby wstrzymać się z miarą jeszcze z tydzień, bo kikut, co dnia zmienia swoje wymiary. Widać amputacja, amputacji nie równa, ale czytałem też, że nawet 17 dni po zabiegu ludzie dostawali morfinę, ja ją przyjmowałem przez 3 dni, później przez kilka ketonal, ale 7 dni po zabiegu przymiarka protezy nie była nawet w moich myślach, nie wspominając o chodzeniu, a warto dodać, że lekarze mówili, że już dawno nie widzieli tak szybko gojącej się rany. Sorry, ale czy Ty nie pomyliłeś się z tymi 7-ma dniami, bo jakoś trudno mi w to uwierzyć i uważam, że 7 dni od zabiegu stając na protezie po amputacji uda to można sobie krzywdę zrobić, a może to był jakiś innowacyjny rodzaj amputacji, który umożliwia tak szybkie zaprotezowanie i stawianie pierwszych kroków już po 7 dniach od operacji???. Pozdrawiam...

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.540 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art