GNIEWKO odpowiedział w temacie: Re: Jak chodzić na protezie w zimie???
Śnieg już spadł , trochę napadało , dziś wybrałem się na spacer, nie jest aż tak żle , trochę więcej trzeba uważać i patrzeć gdzie się stawia stopę - ale myślałem że będzie trudniej.Pozdrawiam wszystkich buszujących w śniegu, a szczególnie wszystkich na protezach tymczasowych. Siemka
okularnica odpowiedział w temacie: Re: Jak chodzić na protezie w zimie???
O takm, kilka, ba kilkanaście razy przeżyłam takie upadki. Oj różnie się one kończyły, zważywszy ze miałam wówczas protezy tymczasowe (okres wzrostu). Ale co tam, mam przynajmniej wspomnienia, różne anegdoty nadające się do śmiechu warte A wy?
marcin77777 odpowiedział w temacie: Re: Jak chodzić na protezie w zimie???
Przyczepność możesz zwiekszyć co najwyżej przez bardziej przyczepne obuwie. Niestety im wieksza przyczepność obuwia tym wieksza jego waga. Ja poruszam się bez kul i uwielbiam obuwie sportowe- chyba z resztą najlepsze dla osób amputowanych i wówczas muszę osiagać jakieś kompromisy aby pogodzić jedno z drugim. Nieco łatwiej mają osoby posiadające stopę protezową z ruchomym stawem skokowym.Wówczas ładnie kładzie się przy każdym kroku całą swoja powierzchnią na ziemi stwarzajac możliwie najwiekszą powierzchnie przylegania. Właściwie na sniegu wystarczy podnosić wyzej protezę żeby nie potknać się i momoc kolanu się wyprostować. Natomiast na lodzie to co byśmy nie zrobili to w końcu itak wyladujemy na ziemi. Wtedy polecam naukę upadania zeby sobie krzywdy nie zrobić. A najlepiej po prostu stawiać mniejsze kroki i uważać !
Pozdrawiam !