Forum

Poradniki do pobrania

amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie

Więcej
2007/11/29 12:57 #13 przez ~~malik~~
~~malik~~ odpowiedział w temacie: Re: amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie
dzieki Smakosz!!
kurcze te linki sa po angielsku ale nie o to chodzi nie moge sobie tego wyobrazic jak to bedzie na mnie leżeć poniewaz ja mam swoja pietę bo tylko ona mi została po wpadku a te stopy raczej nie uwzgledniaja pięty...
to moze wiesz gdzie w polsce najlepiej zrobic proteze na moja noge??

lotny
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2007/11/29 07:55 #14 przez smakosz
smakosz odpowiedział w temacie: Kilka informacji nt. amputacji Chopart
Witam serdecznie nowego forowicza
Postaram się coś ci pomóc i może coś cię zaciekawi.
Jeśli chodzi o ten poziom amputacji (Chopart - od nazwiska chirurga, który wprowadził tego typu amputację) to jest to bardzo rzadko spotykana amputacja. Biorąc pod uwagę wszystkich amputantów na poziomie kończyny dolnej to będzie to około kilka procent. Sama długość kikuta bardzo ogranicza dobór stóp protezowych i przysparza czasami spore kłopoty protetykowi do wykonania protezy takiej jaką chciałby amputant jak i on sam wykonać. Spotyka się w ofertach producentów zaopatrzenia protetycznego ( na całe szczęście) stopy protezowe specjalnie przeznaczone do tego typu amputacji, zwykle są to niestety dwie grupy: stopy typu Sach (od x lat na świecie) oraz stopy z włókna węglowego - gdzie wyboru można dokonać spośród kilku rodzajów.
Co do ceny protezy najlepiej udać się do zakładu ortopedycznego i poprosić o kalkulację w oparciu o Pana potrzeby i zasoby finansowe.
Podaję poniżej link do strony producenta jednej ze stóp z włókna węglowego dla tego typu amputacji. Niestety strona w języku angielskim.
www.ossur.com/?pageid=3511
i jeszcze inny typ ale nie wiem czy nie będzie za wysoka
www.ossur.com/prosthetics/feet/flexsymes
:-D pozdrawiam serdecznie :-D

technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Więcej
2007/11/28 23:21 #15 przez ~~malik~~
~~malik~~ stworzył temat: amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie
witam!!!!
szukam info o oprotezowaniu stopy na poziomie choparta
interesuja mnie doswiadcenia ludzi o tego typu amputacjach moze ktos mi kopsnie pare porad i informacji o cenach tych protez i o śmiganiu na nich
pomoc!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam

lotny
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.287 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art