20dratw02 odpowiedział w temacie: Re: amputowani a sport
Witam. Ja mam pytanie czy ktoś zna motocyklistę, który jest po amputacji lewego podudzia.Chciałbym porozmawiać z taką osobą jak ona sobie teraz radzi z taką amputacją. Pozdrawiam
Bogusia 853 odpowiedział w temacie: Re: amputowani a sport
Hej wszystkim!
Czy ktos z Was chodzi o kijkach tj uprawia nordic walker? Czy próbowaliscie chodzic zimą?Jak Wam to wychodziło,troche sie boje ze sie rozjade :->
Pozdrawiam
maciek odpowiedział w temacie: Re: amputowani a sport
Anelo,
narty z proteza udowa sa jak najbardziej mozliwe i bardzo przyjemne
Na pewno nie jezdzi sie tak dynamicznie jak (po dobrym opanowaniu) na jednej narcie, ale za to obciazenia zdrowego kolana sa znacznie nizsze.
Do protezy narciarskiej nadaje sie kazde kolano z funkcja blokujaca. Reho Knee lub c-leg sa idealne, ale najprostsze kolana mechaniczne (byle z blokada) tez wystarcza.
Wazne jest tez zrobienie bardzo twardej kosmetyki lydki (musi wytrzymac mocno zapiety but). Moze byc bardzo prosta i musi byc latwa w zakladaniu, np. dwie polowki z twardego tworzywa okrecane klettem.
I jeszcze jedno. Do buta pod piete musisz wlozyc odpowiednio dopasowany klin, zeby proteza dostosowala sie do nachylenia buta.
Piotrek odpowiedział w temacie: Re: amputowani a sport
Witam Anelo
Ja osobiście nauczyłem się jeździć na na stoku ale na jednej narcie .
Jestem po amputowacji w obrębie uda.
Osobiście nie próbowałem jeżdźić na dwóch nartach bo sądzę że nie utrzymam równowagi przy skręcie na kończynę amputowaną (dlatego bałem się też o upadek).
Poruszam się na jednej narcie do stabilizacji używam dwóch kulonart.
Nie jestem wyczynowcem jeżdżę tylko w jeden raz w sezonie (około tydzień czasu), ale jest to frajda dla mnie mimo że upadki też się zdarzają :-D
Pozdrawiam