Poradniki do pobrania

Lej silikonowy

Więcej
2008/02/27 11:38 #2 przez maciek
maciek odpowiedział w temacie: Re: Lej silikonowy
Czesc c36,

Smakosz juz Ci wlasciwie odpowiedzial.
Przyczyna Twojego problemu jest nie pasujacy – za duzy liner. Liner silikonowy spelnia swoje zadanie wylacznie wtedy, kiedy bardzo ciasno przylega do kikuta „klejac sie“ do niego na calej powierzchni. Nie ma wowczas problemu z poceniem sie, a co za tym idzie i z zsuwaniem sie z kikuta. Tylko na samym poczatku (10 – 15 dni) uzywania liner´a pojawia sie pot. Potem skora dostosowuje sie i nawet w najgoretsze dni kikut staje sie co najwyzej lekko wilgotny, a liner trzyma.

Prawdopodobnie schudl Ci kikut. Zreszta nawet silikonowe liner´y z czasem nieco sie rozciagaja.
Prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem bylaby wymiana liner´a na nowy – pasujacy, co z koleji pociagneloby za soba rowniez koniecznosc dopasowania nowego leja.

Innym rozwiazaniem (nie tak skutecznym, ale lepiej niz nic) byloby zrobienie dodatkowego cienkiego leja wewnetrznego ze specjalnej twardej pianki. A jezeli takiego sie juz uzywa, to dodatkowe pogrubienie go. Niestety nie pamietam nazwy pianki, z ktorej robi sie lej wewnetrzny, moze ktos z protetykow zechcialby ja przypomniec.

Pozdrawiam
maciek

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/01/19 17:15 #3 przez Optymistka
Optymistka odpowiedział w temacie: Re: Lej silikonowy
Nie tylko z lejami macie problem ,ze kikut sie poci ,a nawet skora sie odparza. Ja mam ten sam problem w lecie ,ale z koszem biodrowym ... To jest nieuniknione. To tak podobnie jest jak skora sie poci.
Ale ta klimatyzacja byłaby niezłym pomysłem :lol:

"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."

Więcej
2008/01/15 13:28 #4 przez smakosz
smakosz odpowiedział w temacie: i jeszcze do C36
Niestety objaw jaki opisujesz czyli wysuwanie się kikuta z lejka niestety może być spowodowany za dużym rozmiarem lejka silikonowego i prawdopodobnie także twardego lejka protezy co było przyczyną najprawdopodobnie schudnięcie kikuta. Aby nie dochodziło do wzmożonego pocenia w lejku silikonowym lejek musi dokładnie, bezpośrednio, w pełni, bez żadnych komór powietrza przylegać do całej powierzchni kikuta. to jest podstawa w chwili stosowania lejka silikonowego jak w przypadku amputacji na poziomie uda jak i podudzia.
Proponuje może jeszcze skonsultować tą sprawę z jakimś protetykiem niekoniecznie z tym co wcześniej.
pozdrawiam serdecznie :-D

technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Więcej
2008/01/15 13:19 #5 przez smakosz
smakosz odpowiedział w temacie: Re: Lej silikonowy
Witam Gniewko :arrow: :arrow:
Niestety taki problem jest już niestety nie do rozwiązania, trzeba jakoś sobie radzić, a jak ??? Niestety nie mam na to żadnej odpowiedzi :-?
Generalnie sam proces pocenia jest jak wcześniej wspomniałem naturalny i odbywa się u wszystkich ludzi niezależnie od tego czy się ma protezę czy nie
pozdrawiam serdecznie :-D

technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Więcej
2008/01/15 12:47 #6 przez GNIEWKO
GNIEWKO odpowiedział w temacie: Re: Lej silikonowy
smakosz
Będąc na dłuższym spacerze ściąganie protezy w celu wytarcia lejka silikonowego może być
bardzo kłopotliwe ,szczególnie jeśli nie ma ustronnego miejsca.
Oczywiście zgadzam się że użycie pasa biodrowego jest staroświeckie .
Być może ta propozycja pomoże komuś w rozwiązaniu tego problemu .

Siemanko!!!!

Więcej
2008/01/15 12:24 #7 przez c36
c36 odpowiedział w temacie: Lej silikonowy
Nie jest to takie proste idąc na spacer lub w markecie na zakupy ściągnięcie protezy i wysuszenie leja silikonowego w miejscu gdzie ludzie chodzą.
Rozmawiałem z fachowcami nie mają pomysłu co z tym problemem zrobić.
Od 3 lat uzywam protezy modularnej z lejem silikonowym.
Mam jeszcze starą proteze '' państwową '' tak ją nazywam to nie przypomina protezy ale w jak planuje pracę w cięzkich warunkach ubieram ją i chodze tam mam pewność że się nie wysunie z leja silikonowego.

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.339 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art