ja kupiłam w tym roku samochód z dofinansowaniem z PFRON i było tak, że kwota dofinansowania wynikała z dochodu na osobę w gospodarstwie domowym, i wynosiła średnio 14-20 tys. zł. warunek był taki, że środki z PFRON-u musiały stanowić minimum 50% wkładu własnego, czyli że ktoś dostał dofinansowanie w wysokości 20 tys, to musiał co najmniej drugie 20 tys. mieć swojego wkładu. I jeszcze był taki problem, że w umowie było napisane, że połowa wkładu własnego (czyli w przykładzie będzie to 10 000) nie może być obciążona kredytem na samochód. Ja zrozumiałam to tak, że połowę muszę mieć swoich pieniędzy, a na drugą połowę mogę zaciągnąć kredyt (przykład: 10 tys. swoje, 10 tys. kredyt). Niestety w PFRON-ie powiedzieli mi, że tak nie jest, że całość mojego wkładu nie może być obciążona pod zastaw samochodu. Było to dla mnie bardzo dziwne, bo w umowie było -cytat z umowy "beneficjent oświadcza, iż (...) posiada środki finansowe na pokrycie udziału własnego w zakupie, wynoszącego co najmniej 50% ceny brutto zakupu samochodu oraz przyjmuje do wiadomości i stosowania, że co najmniej połowę tego udziału muszą stanowić własne środki finansowe, nie obejmujące środków uzyskanych na podstawie ewentualnej umowy pożyczki/kredytu bankowego, której zabezpieczenie jest (lub może być) związane z samochodem dofinansowanym ze środków PFRON.". Jak później się dowiedziałam w salonie, w którym kupowałam samochód, różne oddziały PFRON różnie interpretowały ten zapis, czyli w niektórych oddziałach można było wziąć kredyt, a w niektórych nie. Najdziwniejsze było dla mnie było to, że w salonie Fiata (tam kupowałam) był specjalnie przygotowany kredyt dla osób niepełnosprawnych kupujących samochód z dofinansowania PFRON (niższe oprocentowanie, 1 rok bez odsetek), i sprzedawca też był bardzo zdziwiony, że nie mogę wziąć kredytu. Poza tym wszystko odbyło się bez zastrzeżeń (hahahaha - taki drobiazg, prawda:D. Jezeli chodzi o termin wykorzystania dofinansowania, to mozna go bez problemu przedluzyc, np. jezeli samochod jest robiony na zamowienie, i nie mialam z tym zadnych problemow.
[/b]