darek odpowiedział w temacie: Problem z chodzeniem na protezie
To czy proteza nas "słucha" rzeczywiście zależy od tego czy wszystkie strategiczne punkty umieszczona na miednicy i kości udowej są prawidłowo "uchwycone" . Lej to podstawa. Bez bliższego zapoznania się ze sposobem poruszania się na protezie trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Wybraliście bardzo dobre komponenty protetyczne i przy dobrym ustawieniu ich oraz regulacji powinny znacznie pomóc w uzyskaniu równowagi i stabilnego chodu. Ubytki mięśni (zwłaszcza w obrębie uda i pośladka) mogą znacząco wpływać na jakość poruszania się i bezpieczeństwo. Jaka jest akceptacja wagi protezy - czy w tym przypadku jest to związane z jakimś dyskomfortem ?
Pozdrawiam !
xxkarolinaxx odpowiedział w temacie: Problem z chodzeniem na protezie
Waga protezy jest ok. Chłopak nie odczuwa żadnego dyskomfortu. Największym problemem na dzień dzisiejszy jest łamanie podczas chodzenia i problem z równowagą.
hm jakby to wytłumaczyć.. Po prostu jak obciąża zaprotezowaną nogę to ma takie uczucie jakby go łamało i leciał na lewą stronę i od razu musi asekurować się zdrową nogą. Kolano też już było ustawiane mnóstwo razy i protetycy stwierdzili, że jest dobre.
cycuss odpowiedział w temacie: Problem z chodzeniem na protezie
Witam
Ja na miejscu twojego chłopaka spróbowałbym zmienić staw kolanowy z serii TK – 2000 lub 2100 skoro robicie nowy lej to może zakład w którym to wykonujecie ma możliwość przetestowania takiego stawu kolanowego ja myślę ze twój chłopak jest za mało aktywny na staw kolanowy kx 6 lub nie wykorzystuje pewnych funkcji tego stawu
cycuss właśnie zastanawiamy się nad takim właśnie stawem kolanowym. Przy odbiorze leja będziemy pytać o taki właśnie staw może faktycznie to w większości wina kolana