Piotrek odpowiedział w temacie: Re: Pierwsza proteza
W protezie stałej przy amputacji uda problem ten mamy praktycznie rozwiązany.
Istnieją stawy kolanowe które mają wysoko umieszczoną oś obrotu lub mają nawet wbudowany adapter do leja co umiożliwia zaopatrzenie bardzo długich kikutów (wraz z wyżej wspomnianym wyłuszczeniem w kolanie).np kolano siedmioosiowe ossur.
Jeśli chodzi o obtarcie to w miescu przy pachwinie problem ten wystepuje szczególnie gdy pojawia się pot
Pozdrawiam.
Eywaa odpowiedział w temacie: Re: Pierwsza proteza
Staram się chodzić tak jak mi poradzono po 2,5 godz. i 1 godz. przerwy ale nie zawsze mi to wychodzi :oops: w niedziele miałam proteze na sobie przez 3 h z czego 2 to był spacer. Chyba za daleko się wybrałam. Sam kikut jest ok nic się nie dzieje, po ściągnięciu jest odciśnięty i wyraźnie widać gdzie skóra się marszczy. Obtarcie zrobiło mi się w miejscu gdzie kończy się lej przy samej pachwinie. I pewnie na razie tak mnie będzie obcierać bo tam jest najdelikatniejsza skóra i nadmiar mojego ciałka też tu nie pomaga . Z siadaniem już trochę lepiej przyzwyczajam się i uczę jak robić żeby było dobrze. Mam do was jeszcze jedno pytanie mój protetyk powiedział że mam troche za długiego kikuta ( zostawili mi za dużo skóry) i dlatego mam nie równe kolana o dobre parę cm. Czy w stałej protezie też tak będzie?? bo to jest trochę przerażające :-?
Piotrek odpowiedział w temacie: Re: Pierwsza proteza
Witaj Eywaa
Najważniejsze jak piszesz lej protezowy jest w porządku.
Napisz gdzie pojawia ci się obtarcie i ile czasu poświęcasz obecnie na chodzenie w ciągu dnia? Jeszcze co przeszkadza Ci w siadzie?
Pozdrawiam.
Eywaa odpowiedział w temacie: Re: Pierwsza proteza
Dziękuje za informacje :-> Wczoraj trochę pochodziłam i dorobiłam się już otarcia, wiem że tak musi być ale dzisiaj mam już opory żeby znowu założyć protezę. Chodzenie na niej jest naprawdę ciężkie
maciek odpowiedział w temacie: Re: Pierwsza proteza
Eywaa,
to, co pisze to tylko tak "mniej wiecej" jezeli nie masz (a tak piszesz) zadnych problemow.
Pierwsze 10 - 14 dni = ok. 3 razy dziennie po 2 - 2,5 godz. dzienie (przerwa ok. 1 godz.).
Nastepne dwa tygodnie 2 x 4-5 godz.
Potem, to juz tak, jak Bogusia pisze - do oporu.
Ale nie ponad pierwszy bol. Wtedy powinnas przerwac.
Pozdrawiam.
M.
Bogusia853 odpowiedział w temacie: Re: Pierwsza proteza
Hej!
Nikt Ci nie powie jak długo masz chodzić,zdejmij ją jak poczujesz dyskomfort,jak coś Cie zaniepokoi,zaboli.Z czasem będziesz w niej chodzila od rana do wieczora.Pozdrawiam.