Poradniki do pobrania

Tolerancja.

Więcej
2008/11/30 20:51 #7 przez sunnyleg
sunnyleg odpowiedział w temacie: nie lubię tolerancji:)
Ja nie lubię pojęcia "tolerancja" w praktyce - to znaczy nie uważam tolerancji za zjawisko do końca pozytywne i pożądane. Toleruje się ludzi lub rzeczy, które nam tak naprawdę nie bardzo pasują czy podobają. Owszem, czasami trzeba kogoś lub coś tolerować - ale nie przesadzałabym z potrzebą tolerancji wobec np. niepełnosprawnych...
Wolałabym być lepiej rozumiana i akceptowana niż tylko tolerowana...

I - wybacz - ale do pasji mnie osobiście doprowadza to, że kulawi tak strasznie bronią się przed mówieniem o samych sobie tak czy inaczej lub próbują walczyć z tym, jak ich inni określają... Oczywiście, to naganne, jeżeli ktoś używa słów "kaleka", "kulawy", "inwalida" złośliwie lub z założenia perioratywnie - po prostu jest chamski, niekulturalny i nieczuły. Ale generalnie - my sami powinniśmy mieć do samych siebie więcej dystansu i pomagać otoczeniu w znajdowaniu dróg porozumienia z nami i sposobów na rozmawianie. A poprzez tak nieważne "problemy" jak stosowanie terminologii takiej czy innej odwracamy uwagę od spraw naprawdę istotnych.

Codziennie zaczynam od nowa...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/11/30 12:27 #8 przez Bogusia 853
Bogusia 853 odpowiedział w temacie: Re: Tolerancja.
a brokuły nie sa inteligentne? :-D :-D

Więcej
2008/11/30 09:57 #9 przez scotti
scotti odpowiedział w temacie: Re: Tolerancja.
Bogusia 853 - masz 100% racji. Nie powinienem Ci "wciskac" czegos, czego nie cierpisz. Analogicznie moglbym Cie przekonywac, ze papryka jest smaczna i na dodatek inteligentna :-) Wracajac do tematu zauwazylem, ze ja najbardziej nie lubie
jak widze ludzi, ktorzy mi sie przygladaja ukradkiem a nic nie mowia. Wolalbym uslyszec, co ci sie stalo, ze zostales kaleka, czy inwalida niz szepty poza moimi plecami.
Poza tym nie toleruje brokol(brokul?) i szpinaku :mrgreen:
Milej niedzielki :->

Więcej
2008/11/30 08:34 #10 przez Bogusia 853
Bogusia 853 odpowiedział w temacie: Re: Tolerancja.
Scotti-ja tylko powiedziałam czygo nie lubie,dla mnie dobra znaczy dobra,usmiechnieta to uśmiechnieta i tyle.Mila-to tylko miła i juz.
Nie lubie jeszcze pomidorów,papryki i ...ale chyba z tym nie bedziesz polemizował?
Napisalam ze nietoleruje sło którymi ON określaja,mozesz tez napisac co tobie sioe nie podoba,po to test ten wątek.
Dobrego dnia :->

Więcej
2008/11/29 13:15 #11 przez scotti
scotti odpowiedział w temacie: Re: Tolerancja.
Bogusia 853- Czy trzeba byc piekna, czy madra, aby byc mila? Pani przy kasie, ktora pomaga mi zapakowac produkty chyba wystarczy powiedziec, ze jest mila?
Dla mnie mila oznacza dobra, uczynna, usmiechnieta.... a to chyba nie jest wada?
Ja tez nie spotkalem sie z takimi okresleniami wobec siebie jak kaleka, czy inwalida chociaz moja niepelnosprawnosc jest bardzo rzucajaca sie w oczy, aczkolwiek zauwazylem, ze podczas pobytow w Polsce wiecej ludzi zawiesza na mnie wzrok :)

Więcej
2008/11/22 18:32 #12 przez jmwojt
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: Tolerancja.
Bogusia 853, ja od niedawna jestem z widocznymi oznakami ON,bo od marca,wcześniej tzn,od14lat mam orzeczenie o niepelnosprawności znacznej.wyobraż sobie,że nie zdarzyło mi się spotkać osobę,która by mnie tak nazwała.ja natomiast często mówię o sobie "kaleka".wczoraj byl obchodzony dzień wzajemnego zrozumienia.nawet my polacy tak żle nie wypadliśmy.jest to coś w rodzaju testu na tolerancję. wiesz ja jestem osobą starej daty inaczej pojmuję wiele spraw w wielu wypadkach nie rozumię obecnych zachowań ludzi pozdrawiam jan

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.357 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art