Poradniki do pobrania

Rehabilitacja...

Więcej
2008/03/19 08:45 #2 przez GNIEWKO
GNIEWKO odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
Chodze teraz na rehabilitacje tylko sadze ze nie jest ona do konca fachowo przeprowadzana...napiszcie co powinno sie na takich zajeciach robic bo jestem zielona :)

Witam.
Ja nie byłem na rehabilitacji i od samego uczyłem się sam chodzić na protezie tymczasowej. Już 7-dmy miesiąc śmigam na tymczasówce - jeżdżę na rowerze ,pływam i chodzę na siłownie. Prowadzę samochód bez dodatkowych przeróbek,nie mam lewej nogi.
Na początku chodziłem o dwóch kulach, jak poczułem się trochę pewniej to przeszedłem na 1 kulę, aktualnie używam tylko laski, a na spacery do około 500m nie zabieram żadnej pomocy.
Bardzo ważne jest wzmacnianie mięśni kikuta - odpowiednio wzmocnione mięśnie pozwalają na swobodne chodzenie na protezie i zapewniają solidną stabilizację leja.
Warto zadbać o resztę mięśni ciała bo one pośrednio również bardzo wspomagają chodzenie na protezie .

Co do samej techniki chodzenia to jest to sprawa bardzo indywidualna i tylko przez systematyczny trening można osiągnąć pozytywny efekt- ciężka praca-trzeba się liczyć z upadkami , oby tylko na miękkim podłożu, siniaki też się zdarzają .
Obecnie staram się o protezę stałą i nie ukrywam że wiąże z nią duże nadzieje - a jaka
okaże się rzeczywistość to niebawem się przekonam.
Pozdrawiam. 8-)

Siemanko!!!!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/03/17 20:24 #3 przez Optymistka
Optymistka odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
Ja jak byłam na rehabilitacji w klinice 3 tyg. to uczyli mnie chodzić w protezie, jak również miałam ćwiczenia wzmacniające , równoważne itp.

"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."

Więcej
2008/03/17 20:06 #4 przez ewa
ewa odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...

jeśli chodzi o zrobienie miary to przyszedł do mnie pan z gotowymi lejami w różnych rozmiarach i ja tylko dopasowałem odpowiedni rozmiar do swojego kikuta i to tylko tyle. lej jest zrobiony z plastiku i otwarty . ułatwia to wsunięcie kikuta do leja , ponieważ można chwycić skarpete od dołu i odpowiednio ułożyc kikut. jest też dobra wentylacja rany pooperacyjnej . lepiej się goi blizna i tak bardzo się nie poci udo. narka . jak co to dajcie znać- chętnie odpowiem na pytania

Gniewko, w moim przypadku mialam robiona miare na lej do protezy tymczasowej,chodze teraz na rehabilitacje tylko sadze ze nie jest ona do konca fachowo przeprowadzana...napiszcie co powinno sie na takich zajeciach robic bo jestem zielona :)

Więcej
2008/03/17 13:18 #5 przez Optymistka
Optymistka odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
Alicjo-Okularnico :) na Twoj wyżej post odpisałam Ci na tym drugim forum ;-) moze sie przyda :-D

"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."

Więcej
2008/03/17 10:59 #6 przez okularnica
okularnica odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
Witam, poszukuję informacji o bardzo dobrych ośrodkach rehabilitacyjnych (na zasadzie turnusu rehabilitacyjnego) specjalizujących się w rehabilitacji osób po amputacjach obu kończyn dolnych.

Więcej
2007/11/11 22:36 #7 przez okularnica
okularnica odpowiedział w temacie: Re: Rehabilitacja...
Moja amputacja była tak dawno, że...nie było wóczas mowy o jakiejś rehabilitacji, przynajmnej na żadnej takowej nie byłam.

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.156 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art