martinka20 odpowiedział w temacie: Re: Opinia ZUS na temat amputacji
"akordek" napisał: takie problemy wynikają raczej z niewiedzy urzędników.
Krzysiu oni wiedze maja tylko nie chca sie nia dzielic i tu wlasnie jest problem moze powinna powstac jakas specjalna instytucja ktora informowala by niepenosprawnych co i kiedy im sie nalezy ale jeszcze nie poznalam jeszcze takich urzednikow ktorzy sami z siebie udzielaja rady jezeli nie pociagniesz ich za jezyk to sami ani slowka nie pisna
A ja pwoiem tak: kiedyś miałam dawną I grupę, później II w ubr. otrzymałam III. Odwołałam się do Sądu i po 9 miesiącach walki z ZUS wygrałam. Uff..... czułam wielką satysfakcję, ponieważ Są przyznał mi grupę/rentę na okres 3 lat, a wcześniej miałam na 1-2 lata. Podejrzewam że ZUS chciał mi dać III grupę /częściowo niezdolna do pracy/ ponieważ pracuję, dojeżdżam do pracy, uczę się czyli..... nic mi "nie dolega, nic mi nie jest". Ale nie ze mną te numery Jestem ciekawa jak sprawa potoczy się na kolejnej komisji. Pozdrawiam
ania3111 odpowiedział w temacie: Re: Opinia ZUS na temat amputacji
Nie wiem Akordku. Być może to tylko niewiedza. Oby .. Ale czy jest to usprawiedliwienie?
Pewne zawody zobowiązują aby na bieżąco uzupełniać wiedzę. I żeby wiedzieć kto jest [glow=red:9544435664]najważniejszy [/glow:9544435664]w pracy urzędników NFZetu, ZUSu, PEFRONu, bądź idąc dalej ... zakładu ortopedycznego, czy... Ortocentrum.
akordek odpowiedział w temacie: Re: Opinia ZUS na temat amputacji
takie problemy wynikają raczej z niewiedzy urzędników (co jest bardzo przykre) i to nie tylko w ZUS-ie ale i w NFZ. Ostatnio Pani, która wydawała wniosek na wymianę leja w protezie tymczasowej była bardzo zdziwiona faktem że pacjent musi dopłacić jakąś kwotę. Ściślej mówiąc powiedziała, że przedmioty ortopedyczne są refundowane w 100%. I to się zgadza tylko zapomniała o tym, że limity są sprzed wielu lat, a zakłady mają własny cennik
ania3111 odpowiedział w temacie: Re: Opinia ZUS na temat amputacji
Projektując forum trudno z góry przewidzieć, jakie tematy będą na nim poruszane. Takiego tematu nie przewidywałam w najczarniejszych scenariuszach, stąd też nie dziwię się, że zastanawiał się Pan w którym module forum zacząć dyskusję.
Temat zdecydowanie jest mało zabawny. Wydaje mi się, że ostatnimi czasy coraz więcej czytam na innych forach wypowiedzi osób niepełnosprawnych, które zostały niesprawiedliwe i bezdusznie potraktowane przez orzeczników ZUS. Nie wiem czy to znak czasów, kiedy to wszyscy muszą oszczędzać i zaciskać pasa, co dotyczy również finansów publicznych. A może niewiedzy i znieczulicy orzeczników?
Rozumiem, że przygotowuje Pan odwołanie od decyzji ZUS?