piotr33 odpowiedział w temacie: Infekcja kikuta kończyny dolnej
mam małe dziecko , które ma swoje wymagania , a wole się zajechać w pracy niz wegetować za 1237 zeta:)
nie tylko ja zreszta , na pewno tu na forum kupa ludzi haruje ciężej niz całkiem sprawni...
Mirko odpowiedział w temacie: Infekcja kikuta kończyny dolnej
Piotrze, prawdziwy pracuś z Ciebie. Jak znajdujesz czas na wszystko inne? Powiedz, Twój stan zdrowia pozwala Ci na tyle godzin pracy każdego dnia? Bo forsujesz się niesamowicie.
Mirko odpowiedział w temacie: Infekcja kikuta kończyny dolnej
Hmm, była zmiana protezy rok temu, praca po kilkanaście godzin na dobę jest, więc długo w nich przebywam. Jednak od kilku lat prowadzę taki tryb życia, więc teoretycznie nie powinno się z tego powodu nic dziać. Choć kto to wie, może nastąpiło już zmęczenie materiału, bo ileż można
Choć może to coś o czym jeszcze nie wiem i trzeba by było to zbadać. Tak czy inaczej podjąłem kolejną terapię i jednocześnie zostałem skierowany na tlenoterapię, może to coś pomoże.
piotr33 odpowiedział w temacie: Infekcja kikuta kończyny dolnej
hmmm...moze zmienił sie Twój tryb życia np ogarnąłeś robotę po 24 h na dobe i za długo w protezie? może zmiana protezy była ? schudłeś , przytyłeś? bo tak jak kolega pisze może to sie wiązac z różnymi chorobami
Comatusapiens odpowiedział w temacie: Infekcja kikuta kończyny dolnej
Szanowny Panie Mirko!
Jeśli Pana amputacja była tak dawno temu, a owrzodzenie pojawiło się stosunkowo niedawno, warto byłoby jeszcze sprawdzić czy coś się nie zmieniło w organizmie.
U zwykłych osób trudno gojące się owrzodzenia często powstają w przebiegu cukrzycy, miażdżycy, zakrzepicy, niedoborów białkowych lub immunologicznych. Ponieważ środowisko wewnątrz leja jest dość sprzyjające dla drobnoustrojów, i mało sprzyjające dla zdrowia naszych naczyń krwionośnych, nawet niewielki wzrost poziomu np cukru we krwi może zaowocować trudno gojącą się raną.
Pozdrawiam!
Ostatnia edycja: 2014/03/27 16:03 przez Comatusapiens.