Forum

Poradniki do pobrania

Kilka slów wprowadzenia !

2008/01/21 12:25 #37 przez
odpowiedział w temacie: Re: Kilka slów wprowadzenia !
Rozumiem i dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2008/01/21 11:10 #38 przez ania3111
ania3111 odpowiedział w temacie: Re: Kilka slów wprowadzenia !
Ewciu, niestety nie potrafimy odpowiedzieć na Twoje pytanie an "na oko" ani dokładnie. Tylko zakład ortopedyczny może przedstawić Ci cenę usługi jaką jest wykonanie leja czy pokrycia kosmetycznego. Nie wiem nawet czy ktokolwiek podejmie sie wycenienia tych prac przez telefon czy e-mail w związku z tym, że mogą być zastosowane różne technologie i materiały, a to wszystko można ustalić wyłącznie w trakcie konsultacji z technikeim ortopedą.

Więcej
2008/01/19 17:46 #39 przez ewcia33
ewcia33 odpowiedział w temacie: Re: Kilka slów wprowadzenia !
Panie Darku a proszę mi powiedzieć "na oko" ;-) ile może wynieść zrobienie nowego leja pełno-kontaktowego wraz z kosmetyką??

2008/01/15 08:14 #40 przez
odpowiedział w temacie: Re: Kilka slów wprowadzenia !
Bardzo dziękuje za odpowiedź :-) a już myślałam,że mój post ulotnił się :oops:.Na 24 jestem umówiona na konsultacje do Poznania i mam nadzieje,że w koncu zrobią mi taki lej na którym będę śmigać Pozdrawiam

Więcej
2008/01/14 10:33 #41 przez darek
darek odpowiedział w temacie: Lej MAS !
Niestety, w Polsce leje MAS -> (Mario Anatomical Socket) nie są zbyt mocno rozpowszechnione. Kształt leja opracował Marlo Ortiz Vazquez del Mercado www.ortizinternacional.com/homeing.html

Zasada wykonana takiego leja w dużym uproszczeniu polega na bardzo dokładnym uchwyceniu odpowiednich punktów miednicy i kości udowej co w efekcie pozwala na bardzo pewne zawieszenie protezy czemu towarzyszy zwiększona ruchomość w stawie biodrowym
www.oandp.com/edge/issues/articles/2004-06_03.asp
i bardzo dobry efekt kosmetyczny. Naturalnie wyglądające biodra bez widocznych krawędzi protezy. Proces wykonania leja jest dość żmudny i zazwyczaj wymaga wykonania co najmniej kilku lejów próbnych.

Z uwagi na bardzo specyficzny kształt leja nie każdy takie rozwiązanie zaakceptuje. Co do ceny to jest zdecydowanie wyższa niż wykonanie leja pełnokontaktowego o bardziej "tradycyjnym" kształcie.
W Pani przypadku lej nie spełnia podstawowego wymagania rozwiązania opartego na silikonie - nie ma w nim pełnego kontaktu. W takim rozwiązaniu lej powinien być tak dopasowany aby opierała sie Pani nie tylko na guzie kulszowym ale na całej powierzchni leja nie wyłączając szczytu (końca) kikuta. Zgodnie z zasadą, że ta sama siła rozłożona na większej powierzchni jest dużo lepiej tolerowana przez tkankę kikuta. Być może lej mas będzie dla Pani świetna propozycją ale jest bardzo prawdopodobne, że wystarczy modyfikacja Pani obecnego leja by sytuacja sie poprawiła.

Technik Ortopeda

Więcej
2008/01/13 10:25 #42 przez ewcia33
ewcia33 odpowiedział w temacie: Lej Mas
Witam! Panie Darku interesuje mnie lej Mas a konkretnie jaka jest jego cena ? i jak długo trwa wykonanie? A może sa jeszcze jakies dobre leje,godne uwagi.Nadmienie,że w tej chwili mam sylikonowy z tym trzpieniem na zamek,ale problem polega na tym,ze proteza nie jest w pełni kontaktowa,opiera sie na pachwinie i tylnej kości co niestety powoduje otarcia a najgorsze jest to ze wciąż chodzę o jednej kuli,bo jak ide bez to dosc mocno przechylam sie na bok żeby złapac środek ciężkości i wygląda to gorzej niż z kulą.Reszta protezy jest ok bo mam kolano (chyba angielskie,bo mialo byc 3R92,ale technik stwierdził,że to będzie lepsze) i stopę dynamic mation 1D35.Pozdrawiam

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.409 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art