Tak Henryku dokładnie o to mi chodziło, bo jeżeli chodzi o lej to rozumiem, że jest to sprawa bardziej indywidualna o różnej trudności wytworzenia i tu wierzę że ceny mogą się różnić, choć zapewne i tak istnieje jakiś przedział cenowy dla amputacji udowej. Ale ceny kolan, stóp i adapterów są przecież pewnie stałe i nie zależą przecież od samej amputacji. I tak się zastanawiam czemu tak trudno jest uzyskać informację o cenach jeżeli nie całej protezy to o cenach poszczególnych jej elementów?!!! Czyżby strach przed walką cenową firm protetycznych, taka cicha zmowa? Ostatnio ten temat mnie dość mocno zdenerwował, bo jak byłam w pewnej "znanej" firmie protetycznej to zaproponowano mi protezę za 144 000 (tak tysiące) zł, twierdząc że wszystkie inne rozwiązania są beznadziejne i nawet nie chciano za bardzo o nich rozmawiać i sądzę, że bardziej jak moje dobro tamtejszych protetyków obchodził niezły zarobek, jeszcze dodam, że cena leja nie była kalkulowana w stosunku do trudności oprotezowania, tylko podana z ich "tajnego" katalogu. I tak też się jeszcze zastanawiam, bo przecież te poszczególne elementy typu kolano, stopa, itd, są sprowadzane z zagranicy zapewne w euro czy dolarach, a patrząc na kurs euro-dolar-złoty ceny te przez ostatnie dwa lata powinny dość znacznie spać, a tak chyba się nie stało... Tak czy inaczej powinny być dostępne powszechnie cenniki poszczególnych elementów protezy, jeżeli nie dokładne to chociaż tak od do, bo chciałabym wiedzieć ile tak naprawdę ta część kosztuje, a ile to robocizna..., bo boję się że dochodzi tutaj często do nadużyć ze strony firm protetycznych, których można by uniknąć jakby była możliwość ogólnego porównywania cen...