Forum

Poradniki do pobrania

Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ?

Więcej
2007/11/13 11:48 #13 przez smakosz
smakosz odpowiedział w temacie: Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ?
Pozwoliłem sobie wrzucić tekst mojego znajomego, który często zagląda na forum i chciałby sie podzielić swoimi przemyśleniami :mrgreen:
""Jestem tu tylko gościem, i przyglądam sie poruszanym wątkom i akurat w tym mógłbym się wypowiedzieć :)
Jeżeli chodzi o wspinaczkę na ściany, to dla wytrzymałości Waszych stóp sugerował bym tylko w specjalistycznym obuwiu i to z kilku względów:
- powierzchnia butów jest zrobiona ze specjalnego materiału (używany w oponach F1) i tu stopa nie powinna wam się ześlizgiwać ze skałek,
- i druga moim zdaniem ważniejsza przyczyna to radziłbym te buty ze względu na ich twardość (występuje miękka i twarda podeszwa) i sugerowałbym wybór tej twardszej. Wtedy masa waszego ciała rozchodziła by się w miarę możliwości na całą powierzchnię stopy, nie narażając na duże przeciążenia bocznych części stopy. Po ściankach wchodzi się używając palców stóp czy ich krawędzi wewnętrznych i zewnętrznych, gdzie występują tu bardzo duże naciski. Przy normalnym chodzeniu ciężar waszego ciała działa na całą stopę. :)
A poza tym to życzę sięgnięcia szczytów :)

pzdr
Rdk

technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2007/11/10 18:49 #14 przez GNIEWKO
GNIEWKO odpowiedział w temacie: Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ?
marcin77777, mam nadzieje że na przeciętnej protezie dam rade chodzić po niewielkich górkach. Na razie robie kondyche na tymczasowej,
Myśle że duża sprawność i kondycja wyrówna niedoskonałości protezy . Mam około 4 miesiące czasu na szlifowanie formy . Chodzenie na protezie udowej pochłania mnóstwo energii . Chyba szybko nie przytyje !!! he he he
Kule mam zawsze w samochodzie ale częściej przy sobie . Narka

Siemanko!!!!

Więcej
2007/11/09 21:17 #15 przez okularnica
okularnica odpowiedział w temacie: Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ?
Marcinie, najwyższy więc czas na potańcówkę :). Niestety nie należ echyba do typu węrdownika po ruinach, stanowczo wolę rajdy konne, kajakowe, uwielbiam to. Po prosyu kocham! Powinnam chyba urodzić się pod innym znakiem zodiaku.
A czy ktoś z Was próbował wspinaczki skałkowej?

• marcin77777
  • marcin77777 Avatar Autor
2007/11/09 20:49 #16 przez marcin77777
marcin77777 odpowiedział w temacie: Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ?
A właśnie ! Też bym sobie potańczył, dawno tego nie robiłem. Właściwie czy jest coś takiego czego nie robią osoby amputowane ? Przecież pod warunkiem że jest choćby przeciętnej klasy proteza - możliwości bardziej ograniczone są tym czego chce jej użytkownik aniżeli tym co można robić. Oczywiście nie każdy musi być supermanem i większości z osób amputowanych nie potrzebne jest do życia udowadnianie sobie i innym tego na co potrafią się zdobyć pomimo amputacji. Jednak Ci którzy z czystej chęci i przyjemności sięgają po pasje i zajęcia teoretycznie zarezerwowane wydawałoby się dla w pełni sprawnych są w tym temacie niewątpliwym wykładnikiem braku tych ograniczeń i fajnie byłoby o Waszych wyczynach poczytać. Co Wy na to ?

• marcin77777
  • marcin77777 Avatar Autor
2007/11/09 16:37 #17 przez marcin77777
marcin77777 odpowiedział w temacie: baseny i nie tylko
Troszkę Wam zazdroszczę tych basenów.Sam bym się z chęcią wychlupał.Niestety u mnie już chyba 2 lata budują aqua park i wybudować nie mogą.Zmieniają się tylko terminy oddania :-) Za to bywam w pewnym ośrodku z basenem no i oczywiście latem sobie nie żałuję kontaktu z naturą.Morze,jeziora,rzeki,nawet strumyki ! Byle coś mokrego :-) Jakimś super pływakiem nie jestem ale bardzo lubię wodę. Lubię np. pływać na plecach bez użycia nogi.Wielokrotnie próbowałem płynąć tylko z użyciem tej jednej nogi (bo machanie kikutem nic nie daje :-) ale mnie znosiło na jedną stronę bo noga nie jest po środku :-) Też macie takie problemy ? :-)
Z kolei jedną z moich czołowych pasji jest włóczenie się w okresie letnim po ruinach średniowiecznych zamków. Minionego lata "zaliczyłem" m.in. 11 zamczysk na szlaku orlich gniazd (pomiędzy Krakowem a Częstochową). Coś pięknego ! Gorąco polecam ! Najtrudniejsze było wdrapanie się na szczyt wzgórza z ruinami zamku w Olsztynie pod Częstochową. Tymbardziej że było tego dnia conajmniej 30 stopni upału. Ja jednak nie zgrywam twardziela i kule zawsze mam w bagażniku gotowe do użycia. Wtedy się bardzo przydały. To co się dzieje w leju pełnokontaktowym protezy w taki upał podczas dużego wysiłku to raczej malo apetyczny temat więc domyślcie się sami :-) Z resztą pod niektóre zamki można podjechać na kartę parkingową na same wzgórze. Np. w Pieskowej Skale gdzie górka jest nie mała.
Ciekawy jestem czy są wśród Was jacyś fascynaci włóczenia się po ruinach zamków ?
Pozdrowionka !

Więcej
2007/11/09 08:11 #18 przez okularnica
okularnica odpowiedział w temacie: Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ?
Super! Bardzo mnie to cieszy. Ja w ciągu 2 tygodni nie byłam na basenie, nad czym ubolewam ;( ale praca pochłania mnie całkowicie. Ale obiecuję - słowo harcerza - w przyszłym tygodniu się wybiorę. Ha ha ha, jeszcze trochę a założymy jakiś klub pływacki. O, np. o nazwie "Delfiny". ;-)

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.280 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art