Poradniki do pobrania

orzeczenie

Więcej
2011/03/21 09:51 #1 przez prawy
prawy odpowiedział w temacie: grupy:1,2...

"scotti" napisał: Czesto operujecie "grupami" inwalidzikimi. I, II grupa a u mnie w decyzji nic takiego nie znalazlem ?? Moze mi ktos powiedziec gdzie i jak tego sie mam dowiedziec?[/qwuote]witaj,Scotti!jeżeli masz w decyzji:"całkowita niezdolność do pracy"-2,jeżeli masz:"całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji"-1. jak widzisz jest to pisane trochę"szyfrem".pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/03/18 08:49 #2 przez ula
ula odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
No prawie rok w tym wątku nikogo nie było, ale postanowiłam napisać pozytywnie o komisji. Otóż amputację miałam 2 mies. temu, wysłałam papiery do Zus, o zmianę orzeczenia ze względu na pogorszenie się stanu zdrowia.No i wyobraźcie sobie, że po upływie niecałego misiąca otrzymałam do domu orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji, co prawda na rok, ale i tak jestem zadowolona, ponieważ wyprawa na komisję byłaby dla mnie cokolwiek uciążliwa.

Więcej
2010/03/24 10:43 #3 przez ektona375
ektona375 odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
Racja.
Komisje lekarskie, które orzekają o stopniu niepełnosprawności i określają czas jego trwania często dość dziwnie podchodzą do sprawy. Niejednokrotnie poczułam to na własnej skórze. I moim zdaniem to nie tyle bałagan w powyższej instytucji, co brak kompetencji lekarza. Bo paradoksem chyba jest, że udając się dawniej na komisję nie o własnych siłach, z wieloma innymi schorzeniami, w trakcie leczenie szpitalnego lekarz z łaską przyznał st. umiarkowany kalectwa na 6 miesięcy, a ostatnio, inny - kiedy byłam aktywnie żyjącą istotą, studiująca itd. - orzekł o 1. st. niepełnosprawności na okres 3. lat. I te ich podejście, komentarze... Komisja to coś dość nieprzyjemnego. Niczym pójście po wyrok. Przykre to zwłaszcza, że nikt z nas nie wybierał sobie na siłę takiego życia. Życia z łaską.
Coś chyba jest nie tak, prawda?

Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna... powiedz, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści...

Więcej
2009/01/31 17:39 #4 przez jmwojt
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
Nie jestem specjalistą od zasad przyznawania rent ale zapoznałem się z art.pani Marii Janiszewskiej pt. UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE z miesiecznika" Słuzba Pracownicza"nr.12/97 zamieszczony w googlach.Bardzo przystepnie omawia ten problem.Zachęcam do lektóry,wiele rzeczy sie wyjasni.pozdrawiam jan :-|

Więcej
2009/01/31 13:06 #5 przez scotti
scotti odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
maciek,
co kraj to obyczaj..., wiec sie nie bede sprzeczal :-)
tomek,
"Uwazam że jeżeli jestem osobą niepełnosprawną to powinny byc mi przyznane przywileje rentowe do wykorzystania w kazdym momęcie kiedy nie będę mógł podjąć pracy" -
wlasnie w uk tak jest i tak powinno byc wszedzie. Mowie oczywiscie o prawdziwych ON (jak wiemy nie jeden rencista w kraju jest w lepszej kondycji zdrowotnej)
Niestety my mozemy tylko pomarzyc i wyrazic swoje poglady, gdyz na razie nie widze przeslanek na zmiane tego prawa.

Więcej
2009/01/31 06:52 #6 przez tomek
tomek odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
I masz rację Maciek
Z tym że to jest mój pogląd .
Uwazam że jeżeli jestem osobą niepełnosprawną to powinny byc mi przyznane przywileje rentowe do wykorzystania w kazdym momęcie kiedy nie będę mógł podjąć pracy . a nie poleganie co pare lat na orzecznika czy mi ją przyzna. Ja nie stanełem na komisji po rętę gdyż poszedłem do pracy , ale w dobie kiedy szykują się zwolnienia zaczynam mieć obawy czy nielepiej byłoby najpierw stanąć na rente a potem starać się o prace a dzisiaj obawiam się że jak trafię na komisję to mi lekarz powie - może pan pracować i z renty nici. Takie przykłady mamy .
Gdyby świadczenia byłyby automatem dla ON to po zwolnieniu dostawałbym je również automatem. Miałbym czas na poszukanie innej pracy lub przekwalifikowania się na inny zawód i znalezienia innej pracy . Teraz gdybym stracił swoją to po pierwsze zamim stane na komisje to już na łasce rodziny bo TERMINY głowa mała a po drugie niewiadomo co orzekną .
Stąd mój pogląd na te sprawy. ;-)

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.425 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art