Poradniki do pobrania

orzeczenie

Więcej
2009/01/24 20:06 #13 przez scotti
scotti odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
jmwojt... masz racje, ten dokument pochodzi z ZUS a innych decyzji nie mam gdyz mieszkam w szkocji i stad byly wysylane papiery o rente. Jakby nie bylo otrzymalem legitymacje rencisty (czyli jestem ubezpieczony w PL??) W jaki sposob mam wiec starac sie o grupe inwalidzka?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2009/01/24 19:53 #14 przez maciek
maciek odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
tomek, dobrze wymysliles :-)
Wlasnie tak jest, jak piszesz - na czas przekwalifikowania sie dostaje rente.

Jako pracownik biurowy nie jestem pozbawiony praw - skoro pracuje, dlaczego mialbym dostawac rente?

Renta jest czyms zastepczym - nie moge zarabiac = dostaje rente.
Jezeli pracuje i zarabiam niezaleznie od mojej nierpelnosprawnosci - dlaczego mialbym dostawac rente?
m.

Więcej
2009/01/24 16:34 #15 przez tomek
tomek odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
Witam wszystkich i wczytując sie w róznice w przepisach i interpretacje niepełnosprawnosci w róznych krajach niemoge sie oprzeć takiej małej refleksji. Czy napewno jest jakieś madre rozwiązanie w stosunku do orzeczeń wspólne dla wszystkich. Np dlaczego były kominiarz niemoze sie przekwalifikowac do pracy biurowej ?? Albo dlaczego pracując w biurze jestem pozbawiony praw. Mam takie wrazenie że te przepisy w innych krajach stosowane na bazie innych praw pracowniczych oddziaływują na naszych orzeczników którzy nie dokonca patrzą na nasze przepisy ale orzekaja według poznanych przykładów ale niezgodnie z naszym prawem :->
Ufffff ale wymysliłem :-) ;-) :-)

Więcej
2009/01/24 15:17 #16 przez maciek
maciek odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
W wielu krajach stopien niepelnosprawnosci okresla sie - nie jak w Polsce - w skali 3-stopniowej (malo precyzyjna), ale w skali 100-stopniowej.
N.p. w moim przypadku stopien niepelnosprawnosci wynosi 70.

Nie ma to zadnego odniesienia do renty. Renta przysluguje osobom niezdolnym do pracy, a to zalezy od zawodu. Gdybym byl kominiarzem, mialbym pelna rente.
Jako pracujacy w biurze nie jestem zalezny od nog i nie przysluguje mi zadna renta.

Pozdrawiam.
m.

Więcej
2009/01/24 12:45 #17 przez jmwojt
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
scotti, chyba cie zrozumiałem,dokument o którym piszesz to napewno dokument z ZUS a orzeczenia o niepełnosprawnosci wydają komisje orzekające niepełnosprawnośc.wydaje mi się ale nie mam pewnosci,że ty masz ze Szkocji okreslona niepełnosprawnosc i na tej podstawie ZUS przyznał ci rentę.moze sie myle nie widze tych dokumentów wie cylko gdybam.pozdrawiam jan :-|

Więcej
2009/01/24 11:50 #18 przez scotti
scotti odpowiedział w temacie: Re: orzeczenie
Dzieki jmwojt, ale u mnie nic takiego nie ma. Jedyne co jest na decyzji zwiazanej ze stanem zdrowia: "renta stala z tytulu czesciowej niezdolnosci do pracy"
Moge jedynie gdybac, ze moze to oznaczac grupe 2 - umiarkowany ??

• Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Czas generowania strony: 0.324 s.

Co nowego na stronie?

Ortocentrum

Wszystkie wizyty odbywają się po wcześniejszym umówieniu terminu.

ul. Hubala Dobrzańskiego 155

05-082 Babice Nowe

tel. +48 22 637 86 11

e-mail: info@ortocentrum.com.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
© 2015 Amputowani.pl. All Rights Reserved.
Designed By Fer Art