Vanilla odpowiedział w temacie: Re: kikut po amputacji
Dzieki za szybki odzew. Nie ma ropy i bakterii, oby tak dalej. Przeraza mnie troche powiekszajaca sie powierzchchnia po pobraniach na drugiej nodze, ale blizny maja zniknac do roku. Pytalismy o komore hiperbaryczna, ale powiedziano nam, ze wskazanie do przewiezienia do niej pojawiloby sie, gdyby rana zle sie goila lub gdyby byly w niej bakterie beztlenowe, a tego nie ma. Trzeba byc dobrej mysli. Ty tez przeszedles ziarninowanie i przeszczepy?
bodzio2 odpowiedział w temacie: Re: kikut po amputacji
Witaj Vanillo jest to proces długo trwały ponieważ kazdy przeszczep skóry musi się zagoić aby mógł byc przeprowadzony następny zakładając ze nie będzie żadnych komplikacji.Oczywiście to też zalezy od procesu gojenia się samej rany,np. czy nie będzie się pojawiało ropienie czy też nie będzie jakiejś infekcji jeśli takich objawów nie ma rana goi się prawidłowo to może potrwać nawet kilka dobrych m-cy ale najważniejsze jest aby po przeszczepie skóra się dobrze goiła a czas tutaj nie jest najważniejszy najważniejsze jest aby przeszczep się dobrze przyjął i rany się prawidłowo zagoiły. Serdecznie was pozdrawiam.
Vanilla odpowiedział w temacie: Ziarninowanie i Przeszczepy
Czesc, jestem tu nowa, mam nadzieje, ze ktos jeszcze zaglada do tego tematu. Moj chlopak przeszedl 3 tyg. temu amputacje lewego podudzia (pourazowa, duzy ubytek skory na kikucie). Obecnie jest po trzecim przeszczepie skory na kikucie, w ranie nie ma bakterii. Lekarze zapowiedzieli juz koniecznosc przeprowadzenia kolejnego, a byc moze 2 dodatkowych przeszczepow, nie potrafia okreslic, jak dlugo bedzie trwalo leczenie. Czy ktos z Was ma podobne doswiadczenia i chcialby sie nimi podzielic?