tomek odpowiedział w temacie: Re: INTEGRACJA NIEPEŁNOSPRAWNYCH
Temat może mało odwiedzany, ale jak bardzo ważny i obserwując świat, otoczenie wokół nas zauważymy, że jest nas amputowanych sporo. Dzisiaj będąc w Wołominie stoję przed sklepem wiedze jak idzie mężczyzna i wykonuje charakterystyczny ruch wyrzut nogi, czyli amputant na wysokości uda i do tego z proteza jak się domyślam niezbyt wygórowana jakością ( pewnie koszty ograniczają swobodę wyboru). Wczoraj jadąc samochodem widzę osobę idącą na kulach bez jednej nogi, tydzień temu na wózku jadący bez obydwu nóg. Takie obrazki powtarzają się często.
Każdy z nas żyje oddzielnie lub w śród małego grona życzliwych ludzi. Miłe to jest, ale nie zawsze nieraz brak jest kogoś, z kim można porozmawiać ponarzekać lub w ciepły dzień wypić piwo. Może to nieśmiałość na czyjąś reakcje a może wynik ostatnich lat, czasów ze mimo iż chcemy kontaktów z innymi, wyjazdów rehabilitacyjnych czy integracyjnych to nie umiemy się przełamać i wstąpić , zaistnieć w społeczności.
Niektórzy z nas widząc te niemałe problemy i pragnienia próbują stworzyć organizacje takich grup ON by wraz i nimi żyć normalnie i godnie by traktowano ich , nas normalnie. Ale jak przekonać tych wszystkich do takiego działania sam nie wiem – może ktoś z was powie ?????
Ciągle mnie śmisszy ten kawałek.
Ale w zyciu są i takie zdarzenia. Wczoraj w sobote byłem pod praktikerem . Jak zwykle zwracam uwage kierowcą którzy stają na kopertach przeznaczonych dla ON. I widząc stojący samochód bez karty ON i kierowcę zwracam uwagę ze dlaczego zajmuje miejsce , on mi wyjmuje ze schowka kartę i pyta czego ja się go czepiam. Odpowiadam grzecznie że zwracam uwagie wszystkim którzy zajmują miejsca ON , a Pan miema karty na wierzchu i dlatego podeszłem, On ponownie juz schowaną kartę w schowku wyjmuje mi ją i krytykuje mnie że czepiam sie jego. Odpowiedziałem ze karta powinna byc widoczna skoro tu parkuje i odeszłem.
Pytam was jak po takim zdarzeniu moge podchodzić i zwracac uwage stającym na naszych miejscach jak stają ON i sie z tym kryją ????????????????????????
jmwojt odpowiedział w temacie: Re: INTEGRACJA NIEPEŁNOSPRAWNYCH
to dobrze może i innych też zabawi ,bo nie można ciągle o chorobach, masz plus.nadal nie mogę wejść na twoją stronę ,tym razem mam czekać na ponownego e-meila potwierdzającego zarejestowanie przez administratora.jan